Política 16/12/2019

Casado i Arrimadas constaten que Sánchez no vol trencar l'acord de coalició amb Podem

La "previsió" del PSOE és l'acord amb ERC, tot i que continua reclamant el suport de PP i Cs

Ot Serra
4 min
El candidat a la investidura, Pedro Sánchez, amb el líder del PP, Pablo Casado, en una reunió al Congrés.

MadridPablo Casado i Inés Arrimadas constaten la distància per ara irreversible amb Pedro Sánchez en l'inici de la ronda de reunions del candidat a la investidura. El líder del PP ha sigut el primer a reunir-se amb el secretari general socialista, però no ha canviat res en la primera conversa entre els dos polítics més votats el 10 de novembre. En roda de premsa al Congrés, Casado ha lamentat que "l'única oferta" que Sánchez li ha traslladat ha sigut que s'abstingui per facilitar un govern del PSOE amb Podem a la vicepresidència. "Li he preguntat cinc vegades si aquesta és l'única oferta que fa al PP i ha dit que sí", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent conservador ha afirmat que "no calia" haver celebrat aquesta reunió si no se li havia de plantejar una alternativa, i ha advertit que Sánchez està intentant "blanquejar" el seu pacte amb Pablo Iglesias i el possible suport d'Esquerra a la investidura. En aquest sentit, ha subratllat que el líder del PSOE només està esperant el "certificat" des de la presó a aquest acord i ha insistit que el PP no pot facilitar aquesta fórmula perquè els espanyols "no ho entendrien". L'oferta de Casado, que ja va anunciar la setmana passada a Felip VI en la ronda de consultes, és estabilitat en la governabilitat en pactes d'estat però no aval en la investidura. Una cosa és votar i després firmar acords i una altra molt diferent és firmar i després votar, ha afirmat Casado, que ha recordat que Sánchez té majories alternatives i podria trencar compromisos amb el PP.

El president dels populars ha remarcat que fa temps que Sánchez busca el pacte amb Podem i els sobiranistes i que fa 16 anys que el PSOE va apostar per "domesticar el tigre", en referència a la relació amb l'independentisme. "Al tigre no se'l pot cavalcar perquè no és vegetarià. I el PSOE acabarà devorat per l'agenda de ruptura", ha destacat Casado, que ha recordat que el PSC va aprovar en el seu congrés que Catalunya és una nació.

Cs: quatre acords per a la via constitucionalista

El president del PP ha qualificat de "farol" la proposta que Arrimadas anomena com la "via dels 221 diputats", que passa per un acord a tres entre PSOE-PP-Cs. La portaveu de la formació taronja ha presentat a Sánchez un document amb quatre pactes que podrien fer possible aquesta fórmula: que tot s'acordi entre constitucionalistes, un nou pacte per l'educació, "que la crisi no recaigui en les classes mitjanes" i una reforma electoral per apujar el llindar que permet l'entrada de les formacions minoritàries al Congrés. En aquest sentit, ha posat d'exemple el fet que Esquerra tingui més escons que Cs tot i haver obtingut menys vots. "He insistit en la via alternativa i ell ha insistit que té un acord amb Podem. Si vol rectificar té la via oberta", ha subratllat Arrimadas en roda de premsa després de més d'una hora de reunió amb Sánchez.

Segons Arrimadas ha de ser el líder del PSOE qui ha de fer el primer pas per assenyalar la via alternativa a Podem, i ha assegurat que, si això succeís, Casado no podria posar excuses per seure a explorar aquesta opció. Amb tot, la portaveu de Cs és conscient que el seu pes al Congrés és molt minoritari i ha admès que en una situació límit, davant la possibilitat d'unes terceres eleccions si fracassés el "govern Frankenstein", Sánchez s'encomanaria al PP per salvar la investidura i Casado s'hi prestaria. Fonts de la formació taronja assenyalen que el candidat socialista ha evitat respondre durant la reunió amb Arrimadas si miraria cap a la formació de Casado en cas que no prosperés l'acord amb ERC.

Fonts del PSOE reclamen no donar credibilitat a determinats posicionaments. "Per què vull 221 diputats si ja en podria tenir 211?", es preguntaven aquest dilluns, en relació a l'oferta d'Arrimadas. La "previsió" dels socialistes, en paraules de la seva vicesecretària general, Adriana Lastra, és arribar a un acord amb Esquerra no només per a la investidura, "sinó també que doni estabilitat". "Ens uneix l'agenda social", ha indicat en roda de premsa la número dos del PSOE, després d'anunciar que Sánchez ha demanat a Casado l'abstenció i a Arrimadas els deu vots afirmatius a la investidura. No sembla, però, la via preferida per als socialistes, que treballen en la negociació amb ERC, encara oculta i discreta. El PSOE no vol situar-se en l'escenari que fracassi aquesta fórmula i no vol parlar de si s'obriria a buscar el PP si fos necessari per evitar terceres eleccions. "PP i Cs ja han decidit que volen anar a terceres eleccions", s'escudaven fonts de Ferraz.

Segona reunió amb JxCat

Després de les reunions de Sánchez amb Casado i Arrimadas, ara serà Lastra qui agafi el testimoni i lideri les converses amb la resta de partits del Congrés. Aquest dimarts a les quatre de la tarda tindrà lloc una nova trobada amb JxCat i ja serà la segona. Laura Borràs i Míriam Nogueras ja es van reunir amb Lastra fa dues setmanes a la cambra baixa i, a més, a aquesta nova reunió s'hi afegirà la trucada que el president en funcions mantindrà aquest dimarts mateix al matí amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

Una de les novetats serà la reunió que la CUP ha acceptat celebrar amb Lastra dimarts a les cinc de la tarda. La formació anticapitalista ha fet saber a través d'un comunicat, però, que el preacord del PSOE amb Unides Podem "no soluciona el conflicte amb l'Estat". A falta de confirmació d'altres reunions, Lastra es veurà dimecres al matí amb els representants del Partit Regionalista de Cantàbria i de Terol Existeix, dos partits que poden ser claus per a la investidura. Vox ja va anunciar que no participaria en aquesta ronda.

Trobada Lastra-Rufián

Aquest dimarts a les 11 també hi haurà una trobada entre Lastra i el líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. Fonts d'ERC consultades per l'ARA assenyalen que és una trobada "protocol·lària" dins la ronda de contactes que la dirigent socialista farà amb diversos portaveus parlamentaris. Per tant, ho desvinculen de les negociacions que Esquerra i el PSOE estan fent per la investidura de Pedro Sánchez. Les mateixes fonts expliquen que és obvi que es parlarà del tema, però que no serà una trobada com les tres que fins ara han fet els equips negociadors dels dos partits. "Les reunions negociadores les fan els equips negociadors", conclouen.

stats