Política 22/07/2019

Casado deixa clar a Sánchez que no s’abstindrà i el burxa amb Catalunya i els pactes amb Podem

El popular retreu al socialista "amagar els socis que van portar-lo a la presidència"

Ruth Pérez Castro / Dani Sánchez Ugart
4 min

Barcelona / MadridEl president del PP, Pablo Casado, ha deixat clar avui a Pedro Sánchez que no s’abstindrà a la seva investidura. “Vostè no és una persona de fiar”, li ha etzibat el dirigent popular, després de rebre la pressió del candidat socialista perquè li facilitin la seva investidura. Casado, que obria el debat després del discurs inicial de Sánchez, ha burxat en els pactes que segons ell té amb els independentistes i amb els podemistes el president espanyol, i li ha retret la inacció en les negociacions. "Dues hores de discurs per no dir absolutament res, per dir que el seu govern pot ser una oportunitat històrica de conseqüències imprevisibles", ha recriminat el popular.

Tot i la distància que ha marcat Sánchez amb els independentistes en els últims mesos, Casado ha continuat la línia habitual i ha retret al president que hagi “trencat” la igualtat dels espanyols i la sobirania nacional, amb el pacte de Pedralbes i el seu diàleg amb els dirigents que controlen la Generalitat. Tot i que Sánchez no ha dedicat ni un minut del seu discurs a la qüestió, Casado ha replicat amb duresa i ha acusat Sánchez de ser “igual de supremacista que els seus socis”, en defensar, segons ell, que només es pot defensar Catalunya o el País Basc si es ve d’allà. “Vostè no està a l’altura de ser investit president en aquesta sessió, perquè no ha après res, i segueix contemporitzant amb els independentistes”, ha considerat el dirigent conservador.

“S’està lliurant la batalla de la continuïtat de la història d’Espanya”, ha asseverat Casado, que l’ha acusat de ser una “prolongació” del projecte rupturista dels independentistes, i per això “no es mereix” el suport dels partits que ell anomena “constitucionalistes”. "Si compleix amb els seus socis, trencarà Espanya", ha advertit a Sánchez, tot i que no li ha dibuixat una alternativa gens amable: "Si no ho fa, cada llei, cada pressupost, serà un calvari". "Amb els radicals pot ser investit, però no governar", ha matisat.

"Per què oculta la greu situació que té Espanya en relació a Catalunya?", ha demanat el popular, que ha lamentat que el candidat socialista a la presidència "no hagi dit res" respecte al conflicte. "Volem recordar-li que ha estat cap de l'executiu amb unes aliances contra l'Estat", ha matisat Casado. "Fins quan jugarà al joc de trilers amagant la boleta groga [independentistes], la d'EH Bildu o, fins i tot, la morada?", ha qüestionat el líder del PP.

A tot plegat, Sánchez ha respost amb l’acusació de no tenir prou altura de mires i “sentit d’Estat”, i li ha reclamat que deixi de banda la qüestió catalana per poder parlar d’assumptes d’estat, des de la política exterior fins a l’enfortiment de l’estat del benestar. A més, s’ha obert a arribar a acords a canvi de l’abstenció, que faria possible, ha dit, que Casado pugui “liderar l’oposició”, en la particular lluita que manté amb Albert Rivera per aquest càrrec formal. “El debat és molt pobre, senyor Casado”, ha considerat Sánchez, abans de reptar-lo a decidir si vol bloqueig o que la legislatura tiri endavant, i si vol donar als independentistes la clau de la investidura: si no ho vol, li ha demanat, hauria d’abstenir-se a la investidura i “estendre la mà” al PSOE.

Li retreu la inacció

"Tenim la sensació de no saber si vol ser president del govern", ha reflexionat Casado, que ha carregat amb duresa sobre el candidat socialista per les informacions dels últims dies respecte a les negociacions amb Unides Podem. "Vostè va arribar a la presidència a cavall d'uns socis que ara li fa vergonya mostrar", ha dit el cap de files del PP, que hi ha afegit: "¿O és que potser vol que es noti una mica menys?" Irònic, Casado ha exposat: "No sabem si la seva parella s'ha quedat sense cadires o és que vostè s'ha quedat sense parella", en al·lusió a les informacions dels últims dies sobre el veto del socialista al fet que Podem entri al govern.

Dur en el fons, tot i que més suau que altres vegades pel que fa a les formes, el cap de l'oposició ha retret a Sánchez "haver trencat el seu partit" —en al·lusió a l'estira-i-arronsa que durant mesos va viure amb la líder del partit a Andalusia, Susana Díaz—, "i després va trencar el nostre govern" —fent referència a la moció de censura que va tombar l'executiu de Mariano Rajoy. "Ara es presenta aquí amb una majoria insuficient i exigeix als damnificats que li donem suport", ha reflexionat Casado. "Vostè es creu el comodí del joc de cartes", ha llançat el popular.

En aquest sentit, i amb la incertesa del camí que prendrà la investidura de Sánchez, Casado ha recordat que, en tres anys, "hi ha hagut tres eleccions i set sessions d'investidura". "Els espanyols no mereixen aquest espectacle", li ha etzibat. "Vostè no pot venir aquí a exigir-nos que li donem tot sense donar-nos res a canvi", ha considerat el popular. "Ni tampoc a perdonar-nos la vida ni fingir una majoria absoluta que no té".

Retrets per negociar amb Podem

Més enllà de recriminar a Sánchez haver pronunciat, segons el seu parer, un discurs buit de contingut, el popular ha disparat contra els seus futurs socis de govern, la formació de Pablo Iglesias. "Han activat un camp de mines del qual no saben sortir", ha apuntat Casado, que ha titllat el PSOE "d'ostatges" de la moció de censura. "Per això no han fet cap esforç per buscar altres suports", ha explicat.

"Ha descobert que Podem és un partit que no està a favor d'institucions com la monarquia", ha indicat Casado a Sánchez, que ha assegurat que Podem és una formació que "veu el dret d'autodeterminació a Catalunya" i que "vol que vingui la República".

Discurs i govern buits

"La història del seu govern és la història d'un buit", ha manifestat Casado, que ha instat Sánchez a "donar a la cambra la informació de quin govern vol formar, amb quins socis i per què". Des de la tribuna d'oradors, el cap de files popular ha assegurat que el seu partit "exercirà una oposició lleial i alternativa" que espera que, "ben aviat, arribi a la Moncloa".

"Hem demostrat que som capaços de teixit aliances amb diferents partits", ha indicat Casado, que, sense mencionar Vox, s'ha vantat de les "dotze formacions polítiques" amb què ha arribat a acords.

stats