Política 31/10/2019

Casado promet viatjar setmanalment a Catalunya si és president del govern espanyol

El líder del PP vol aplicar un 155 de prou "amplitud competencial com per recuperar la convivència"

Ot Serra
3 min
El president del PP, Pablo Casado, en un esmorzar informatiu organitzat pel Foro ABC

MadridPablo Casado recupera el discurs sobre Catalunya aprofitant els cops de volant del PSOE amb la plurinacionalitat i que ha visitat la tribuna del Foro ABC aquest dijous, a poques hores de l'inici de la campanya electoral. El candidat del PP el 10-N ha assegurat que si arriba a la Moncloa serà un cop per setmana a Catalunya per desenvolupar el seu Pla Espanya a Catalunya, consistent a adoptar un seguit de mesures per reforçar la presència de l'Estat a Catalunya. Casado ha dibuixat un Pedro Sánchez incapaç de governar "aquesta gran nació" després que el PSC hagi pressionat perquè el programa dels socialistes inclogui la Declaració de Granada i la de Barcelona i s'ha preguntat "per què es presenta a les eleccions algú que no creu en la nació espanyola".

Casado ha insistit en la necessitat d'enviar un requeriment a Quim Torra sobre el compliment de la Constitució i iniciar els tràmits per l'aplicació del 155 en cas que el president de la Generalitat respongui negativament o no respongui. Aquesta vegada, al seu parer, el PP no hauria de ser "tan responsable" i hauria d'intervenir l'autonomia en una "amplitud competencial" suficient com per "recuperar la convivència i la legalitat" a Catalunya. A més, ha subratllat que el ministeri de l'Interior ha d'assumir la coordinació policial a través de la Llei de Seguretat Nacional per treure els Mossos de sota el control de Torra. "En lloc de visitar-los a l'hospital obre una investigació per purgar-los. ¿No creu Sánchez que és raó suficient perquè no estigui al capdavant dels Mossos, el fet que iniciï una purga?", s'ha preguntat el líder del PP.

El dirigent conservador ha mostrat la seva sorpresa pel fet que Sánchez fos incapaç d'anar a la delegació del govern espanyol a Catalunya el dia que va visitar la Prefectura de la Policia Nacional de Via Laietana i els agents ferits a l'hospital perquè li "tremolen les cames amb els violents". Casado ha tornat a furgar en els pactes locals i supramunicipals del PSC amb forces sobiranistes a Catalunya i ha considerat que està "lligat de mans", motiu pel qual no aplica més duresa contra Torra, ha afirmat. Així, Casado ha asseverat que visitaria amb regularitat Catalunya si governés i s'ha mostrat esperançat que la ciutadania "respecti" el rei quan vagi a Barcelona dilluns vinent.

Reduir la presència de l'estelada, una "bandera inconstitucional"

Casado ha posat nom aquest dijous al paquet d'iniciatives que fa setmanes que ha anat anunciant en relació a Catalunya sota el paraigua de Pla Espanya per a Catalunya. A curt termini, el PP vol reclamar que la Fiscalia actuï contra les persones que causen aldarulls –cosa que ja està passant–, a més dels primers tràmits pel 155 i la Llei de Seguretat Nacional. A mitjà termini, Casado considera que s'hauria de fer una reforma del Codi Penal en què es torni a tipificar la convocatòria de referèndum il·legal i la rebel·lió impròpia –que no necessiti violència ni cometre's des de fora de les institucions– i que s'estipuli el compliment íntegre de les penes per rebel·lió i sedició. El dirigent conservador també vol que es recuperi la competència de presons, que es modifiqui la llei de partits perquè els partits amb militants condemnats per rebel·lió o sedició no puguin rebre subvencions i que s'intervingui TV3, l'educació i es tanqui el Diplocat.

Casado també creu que s'ha de reforçar la societat civil, els mitjans de comunicació, els rectors, la cultura i les ONGs que "no abanderen el discurs de l'odi", així com aplicar una llei de símbols perquè es respecti la Casa Reial a tot el territori espanyol i es doni protagonisme a les banderes espanyola i la senyera per davant de la "inconstitucional estelada". En relació a la llengua, el PP creu que el català s'ha d'entendre com una "riquesa històrica" que sigui un "mèrit i no un requisit" per a l'accés a l'administració pública. "Construir afectes i concòrdia en una terra arruïnada, amb 1.033 milions de daltabaix econòmic des de la DUI, 8.000 llocs de treball destruïts i 4.000 empreses que han marxat", ha afegit.

stats