POLÍTICA
Política 25/01/2012

Castells i Maragall reorganitzen la Fundació Catalunya Europa per ser referent del catalanisme europeista

Els exconsellers amplien el consell assessor de l'entitat i fixen l'objectiu de publicar informes i notes d'opinió dos cops a l'any

Acn
2 min
Castells i Maragall, aquest dimecres

BarcelonaNovetats a la Fundació Catalunya Europa. L'exconseller d'Economia i exdirigent del PSC, Antoni Castells, i el també exresponsable d'Ensenyament al Govern de Catalunya, Ernest Maragall, s'han proposat "refundar" la institució i convertir-la en un autèntic think tank del "catalanisme europeista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castells i Maragall han ampliat el consell assessor de la Fundació i han engegat l'activitat amb la intenció de ser el "referent d'opinió" dels catalans que creuen "en la causa nacional catalana i federal europea". Els exconsellers pretenen que la fundació tingui un caràcter "transversal", i així apareix reflectit en l'ideari que dimarts va aprovar el nou consell assessor de l'entitat.

La novetat més destacada de l'entitat refundada radica en el camp ideològic. Tot i que els caps visibles de la fundació són destacades cares del socialisme català dels darrers anys, Catalunya Europa proclama ara una "clara voluntat de transversalitat i col·laboració entre distintes institucions i persones". Així apareix al seu ideari, on també es remarca que la fundació s'emmarca en "el projecte catalanista intrínsecament lligat a la causa federal i europea". Amb tot, es destaca igualment que l'entitat "assumeix el llegat de Pasqual Maragall".

Dins aquest ideari, la fundació assegura que vol "fer present Europa a Catalunya i Catalunya a Europa", i manifesta la seva intenció d'esdevenir "un punt de referència pública" en comprometre's "amb la causa europea". I és que, tal com ha dit Castells, el que han intentat ha estat posar els fonaments per ser un organisme "referent d'opinió" en matèria europeista. D'aquesta manera, aspiren que les seves tesis puguin ser aprofitades i recollides per un ampli espectre de ciutadans i partits que tinguin en el catalanisme i l'europeisme un dels seus eixos.

A partir d'ara, la fundació engegarà, amb el consell assessor al capdavant, una selecció de temes que marcaran els primers informes que vol encarregar. Castells ha explicat que la intenció és presentar un parell d'estudis amplis a l'any i, a més, fer dues o tres incursions amb "notes d'opinió" sobre actualitat europea. Una possible estructura política per a una Europa federal, l'eficàcia del tractat antigovernamental en la fortalesa de l'euro, el futur de l'Euroregió que va encetar Pasqual Maragall o la construcció d'una identitat cultural europea, són alguns dels temes que podrien centrar els primers informes de la fundació.

La presentació d'aquestes novetats s'ha fet just el matí després de la reunió que van tenir els membres del renovat i ampliat consell assessor de l'organisme dimarts al vespre. En aquest consell assessor de la fundació hi ha noms de l'òrbita socialista i del maragallisme, com el propi Castells, Antoni Comín, Gabriel Colomé, Joan Manel del Pozo, Joan Majó, Josep Maria Vallès o l'ara també conseller de Cultura amb el Govern de CiU Ferran Mascarell. D'aquest organisme de la fundació també formen part altres noms coneguts com el de Germà Bel, Anton Costas, Lluís Foix, Ramón Folch, Beth Galí –l'única dona de tot l'organisme–, Francesc Morata o Josep Ramoneda. Pere Almeda, Jaume Badia, Jaume Bellmut, Josep Maria Bricall, Jaume Galofré, Jordi Mercader, Pedro Nueno, Joaquim Prats i Eduard Vallory completen la composició del consell assessor.

stats