LES ALIANCES AL CONGRÉS
Política 24/08/2012

Castells carrega contra els diputats del PSC a Madrid

L'exconseller socialista Antoni Castells abona el polèmic vot díscol del diputat socialista Ernest Maragall en el pacte fiscal. Per ell, és molt "més coherent" que certes actituds del PSC al Congrés.

Marc Toro
2 min
Carme Chacón, cap de llista del PSC a Madrid, i Francesc Vallès, portaveu dels diputats catalans, en una imatge d'arxiu en un acte electoral de l'última campanya.

PRADATot i que ja s'intuïa des de fa dies, el díscol diputat socialista Ernest Maragall no està sol al seu partit. L'exconseller d'Economia Antoni Castells va sortir ahir en defensa seva pel fet d'haver votat a favor del pacte fiscal en la línia del concert al ple del Parlament del 25 de juliol, de manera que es desmarcava de la direcció del PSC, que li va arribar a demanar que deixés l'escó. En declaracions abans de l'homenatge a Pasqual Maragall de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada (Conflent), Castells va considerar que la decisió del diputat és "absolutament respectable" i "molt més coherent" que la dels diputats socialistes a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 14 diputats del PSC al Congrés van votar aquest juliol a favor del corredor central, en detriment del corredor mediterrani. Una votació que el cap de files a la cambra baixa, Francesc Vallès, va reconèixer com un error, però que no va tenir conseqüències internes.

Castells, que l'estiu del 2009 va negociar amb el govern del PSOE el model de finançament vigent, va deixar clar que també simpatitza amb el model de pacte fiscal negociat i aprovat per CiU, ICV-EUiA i ERC que va aprovar el Parlament. Una posició que, segons va admetre en el seu moment el president del grup del PSC, Joaquim Nadal, compartien almenys deu diputats socialistes més, tot i que, a diferència de Maragall, no van trencar la disciplina de vot. "He lluitat i seguiré lluitant tota la vida [per una Hisenda pròpia]. Com més responsables puguem ser dels impostos millor", va afirmar Castells.

L'exconseller, apartat de la primera línia política, va fer una crida a la unitat, que va considerar "imprescindible per negociar a Madrid si es busca la victòria". Per això va instar el PSC a no disparar "contra el govern del país", com "desgraciadament" va fer CiU des de l'oposició quan era ell qui negociava.

Negociació sense exclusions

Així, va emplaçar l'executiu d'Artur Mas a "no cedir a les intimidacions, ni als crits, ni a la pressió", perquè considera que només "s'ha d'acceptar un acord si és bo". Tot i això, va deixar clar que el Govern no pot fer la seva sense tenir en compte els partits que no han donat suport en la seva totalitat al pacte fiscal. "La unitat no és que un digui una sèrie de coses i els altres diguin amén", va opinar l'exconseller, mentre rebutjava els "titulars" per demanar "el que se sap que no s'aconseguirà" i que només "fan explotar la frustració".

Menys poder per a Madrid

Tot i que no va voler confirmar la seva assistència a la manifestació per l'estat propi de la Diada, Castells va afirmar que "la manera per avançar de veritat" i resoldre el "problema històric d'articulació" entre Catalunya i Espanya és lluitar per ser un estat europeu més.

El socialista va defensar "més poder polític per a Catalunya i Brussel·les i tan poc com sigui possible per a Madrid", i va assegurar que encara hi estaria més a favor si aquest procés es pogués fer "afeblint els llaços que avui relacionen Catalunya i Espanya".

stats