DRET A DECIDIR
Política 04/06/2014

Desplegament casteller a Europa per internacionalitzar el 9-N

Un total de 71 colles castelleres catalanes mobilitzaran aquest diumenge 5.000 castellers que aixecaran castells simultàniament en 48 places de les principals capitals europees sota el lema "Catalans want to vote. Human towers for democracy"

Marc Colomer / Francina Bosch
3 min

BarcelonaOfensiva clau, la d'aquest cap de setmana, per a la difusió internacional, especialment a Europa, de la causa de la consulta d'autodeterminació del 9 de novembre a Catalunya. Un total de 71 colles castelleres de Catalunya –el 85% de les colles– mobilitzaran aquest diumenge, dia 8, més de 5.000 castellers que aixecaran castells de forma simultània a les 12 del migdia en 49 places de les principals ciutats europees i en diverses places catalanes. Les torres humanes, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el novembre del 2010, s'erigiran en un símbol de l'anhel de la gran majoria de la societat catalana de votar el futur polític del país a partir dels valors que encarnen els castells: l'esforç, el treball comunitari i la solidaritat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalans want to vote. Humans Towers for democracy", promogut per Òmnium Cultural, és el lema que exhibiran els castellers en els idiomes oficials dels països on es faran els castells. Se n'han previst a Londres, París, Brussel·les Berlín, Ginebra, Roma i Lisboa, a més de Barcelona i 40 municipis catalans més. La colla joves dels Xiquets de Valls seran a la Tower Bridge de Londres, com explica aquest vídeo d'impuls de la campanya d'internacionalització:

A Brussel·les, en canvi, hi haurà els Castellers de Vilafranca. Aixecaran els castells a la cèntrica Grand Place de la capital europea.

Simultàniament, la Colla Vella dels Xiquets de Valls aixecaran castells a París, al Champ de Mars.

L'ofensiva castellera per mostrar a Berlín la voluntat de la majoria social dels catalans d'expressar quin futur polític vol per al país portarà a la capital alemanya als Xics de Granollers, que construiran les estructures humanes a l'Alexandreplatz.

A Lisboa, els ambaixadors castellers seran els Castellers de Sants, que localitzen l'aixecament de castells a la Torre de Belem de la capital portuguesa.

A Ginebra, els Xiquets de Reus aixecaran castells a la Place des Nations, i al Gianicolo, a Roma, hi actuaran els Bordegassos de Vilanova.

Padrins de prestigi a cada ciutat

El projecte internacionalitzador impulsat per Òmnium ha aconseguit sumar el suport de vuit personalitats de reconegut prestigi en cadascuna de les principals ciutats europees on es faran els castells. Seran els 'padrins', que llegiran el manifest de suport al dret dels catalans a decidir el futur polític del país. El músic Jordi Savall serà el padrí a París; l'historiador Paul Preston, a Londres; el dramaturg Helder Costa, a Lisboa; l'actor Sergi López, a Brussel·les; l'actor Joan Mompart, a Ginebra, i la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, a Barcelona.

Rèpliques mundials

Abans del diumenge 8 pròpiament dit, però, altres colles castelleres faran exhibicions en altres ciutats de fora d'Europa. En aquest cas, i sovint amb la complicació de la diferència horària, els castells no es faran de forma simultània, sinó a tall d'assaig general. Així, a Lieja, els Castellers de Vilafranca hi aixecaran castells aquest dijous 5 de juny; també els de Vilafranca seran divendres a Gant; dissabte, els Xiquets de Reus actuaran a Lausana; els castellers de Montreal actuaran al Quebec diumeng, i els Castellers de Lo Prado ho faran a Santiago de Chile.

En cadascuna de les ciutats on s'aixequin castells pel dret a decidir es desplegarà una pancarta amb la inscripció "Catalans Want to vote" en l'idioma oficial de cadascuna de les ciutats. A Barcelona, les principals actuacions es concentraran a la plaça Sant Jaume, a càrrec dels Castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa i Castellers de Sabadell, i a la Sagrada Família, a càrrec de la colla del barri.

Muntatge de cartells de l'acció 'Human towers for democracy' d'Òmnium Cultural, que aixecarà castells a ciutats d'Europa per internacionalitzar el procés

També a Catalunya, un total de 55 colles castelleres han programat actuacions de suport en 41 municipis del país, del País Valencià i es faran castells en 41 places catalanes

La intenció dels promotors de la jornada castellera d'internacionalització de la voluntat de votar el 9-N és que els catalans residents en alguna d'aquestes ciutats es mobilitzin i acompanyin les activitats castelleres. "L'acció els dóna una bona oportunitat de participar activament d'un procés que ha de cloure el novembre amb la consulta", opina Òmnium, que s'ha conjurat amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, les Comunitats de Catalans a l'Exterior, l'ANC exterior, i Catalans al món, a més dels supermercats Bonpreu, Verkami, i Llet Nostra, per assegurar l'èxit de la jornada.

stats