DEBAT EN EL PSC
Política 22/06/2012

Castells irrita Navarro en reclamar un nou partit català d'esquerres

L'exconseller d'Economia Antoni Castells aposta per un nou partit d'esquerres català que inclogui el PSC però lluny del PSOE. Una demanda que rebutja enèrgicament l'actual líder socialista, Pere Navarro.

Roger Tugas
2 min
Castells en una conversa pública amb Mònica Terribas de promoció del seu nou llibre.

BARCELONA.Antoni Castells prefereix ser amo dels seus silencis que esclau de les seves paraules. És per això que dosifica amb comptagotes les seves declaracions sobre l'actualitat i sobre el futur d'un partit del qual es va desencisar arran dels dubtes amb el projecte nacional. Però ahir va prendre partit públicament en favor dels sectors del PSC que reclamen una refundació a fons de l'espai català d'esquerres en abraçar les aspiracions de reconstrucció "des de zero" d'un projecte polític "de signe progressista i que aspiri a ser majoritari a Catalunya i autònom del PSOE".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que molts el veien fa un any més fora que dins del PSC, Castells es resisteix a trencar-hi del tot i afirma que aquest nou projecte "no es pot fer sense el PSC, però no ho pot fer només el PSC". És una clara picada d'ull als crítics socialistes, que reclamen una obertura del partit i més autonomia per al PSOE. I arriba poc abans que l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena presenti la seva plataforma, Avancem, que de fet advoca per una aliança unitària de l'esquerra per reconquerir la Generalitat el 2014. Però si fructifiqués l'exconseller no l'encapçalarà, perquè descarta ser "candidat de res" tot i estar disposat a "ajudar perquè el projecte tiri endavant". Poc després, el 5 de juliol, exobiolistes com el diputat Daniel Font o l'eurodiputada Maria Badia presentaran les seves Trobades Ciutadanes -amb la presència de Castells-, un acte que evidenciarà la fragmentació dels sectors crítics del PSC.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, no va trigar a contestar-li, a diferència de quan es van conèixer els moviments dels crítics, mostra de la seva irritació tot i l'"estima molt especial, personal i política" que sent per Castells. "[El PSC] està reformulant les relacions parlamentàries amb el PSOE per primer cop", va subratllar Navarro. El primer secretari va negar la necessitat de canvis profunds ni de cap nou partit d'esquerres: "El PSC ja és el resultat de la unitat de tres partits". Ho va dir després de la reunió amb el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, en què va tancar la porta a la Syriza catalana que volen els comunistes. De tota manera, en l'últim congrés el PSC va aprovar, a proposta d'Elena, una aliança similar.

Espanya sempre mira per Madrid

Castells va parlar a Catalunya Ràdio al matí, i al vespre va participar en una conversa pública amb l'exdirectora de TV3 Mònica Terribas. No es va referir al PSC però sí al seu projecte nacional. El problema és que "l'Estat no és un àrbitre neutral i entre Madrid i Barcelona sempre tria Madrid, encara que el perjudiqui", com amb el corredor mediterrani. La solució de Castells? Una Unió Europea federal que resti sobirania a Espanya.

stats