Política 27/01/2012

Castells diu que el temps li ha donat la raó perquè hi ha altres autonomies que estan pitjor

L'exconseller d'Economia del tripartit afirma que "els fets" li han "donat la raó" i que "només cal veure la situació financera d'altres comunitats que és molt pitjor que la de Catalunya", que "no és ni de lluny la que està pitjor"

Efe
2 min
Castells i Maragall, aquest dimecres

BarcelonaL'exconseller d'Economia, Antoni Castells, afirma que el temps li ha donat la "raó" perquè s'ha vist com hi ha altres comunitats autònomes que estan "pitjor" que Catalunya des del punt de vista financer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Castells ha explicat a Girona que va decidir "no caure en la polèmica" a pesar que la valoració d'"alguns" sobre la situació de financera de la Generalitat era "totalment exagerada i injusta", en al·lusió a CiU.

"Els fets m'han donat la raó. Només cal veure la situació financera d'altres comunitats que és molt pitjor que la de Catalunya. Vaig dir que Catalunya no és ni de lluny la que està pitjor, i a més, que no és per culpa del desenfrenament en la despesa, sinó perquè hi ha una recessió molt gran que provoca molt dèficit a tot arreu", ha apuntat durant la presentació del seu llibre, titulat "Per mirar endavant, la meva part de veritat".

Estem en un "cercle viciós"

L'exconseller ha puntualitzat que només amb polítiques d'austeritat i de retallades en la despesa pública no se sortirà de l'actual crisi econòmica. Castells entén que davant aquesta situació és necessari créixer per no caure en un "cercle viciós".

"A base només d'austeritat no es creix. Es crea un cercle viciós en què l'austeritat alimenta la recessió i la recessió crea més dèficit. I per tant no aconseguim reduir el dèficit sinó empitjorar-lo", ha dit Castells que, en aquest sentit, ha indicat que és "necessari" fer "sacrificis" però que "la gent ha de veure que val la pena fer-los" i "repartir-los bé.

Disculpa les autonomies

Al seu torn, l'exconseller ha criticat al PP per intentar limitar la capacitat d'autogovern de les comunitats a costa de la crisi econòmica. "No es pot culpar del dèficit les comunitats", ha exposat.

Castells ha apuntat que el límit de despesa "ja existia" quan ell exercia de conseller. "Cada mes de maig al Consell de Política Fiscal i Financera s'aprovava el sostre de despesa de les administracions públiques", ha exposat.

Desproporció entre dèficit i despesa

"Culpabilitzar les comunitats i presentar-les com un exemple de l'excés en la despesa no és cert. El dèficit s'ha desviat. Aquest any la previsió era d'un 6% i un 1,3% per a les comunitats autònomes quan representen prop del 50% de la despesa. Era impossible complir-lo i finalment ha estat del 8% i tindrem entorn al 2,5-3%.

Però la resta és de l'Estat", ha declarat per afegir que el PP pretén una revisió "involucionista" de la Constitució i, amb això, "limitar l'autogovern de les autonomies".

stats