PARTITS POLÍTICS
Política 01/11/2020

Els comuns i Podem obren un nou espai per coordinar-se

Preveuen abordar-hi les pròximes eleccions i l’encaix dels dos partits a llarg termini

Mireia Esteve
2 min
Ada Colau, Jaume Asens i Pablo Iglesias en un acte de campanya a Barcelona fa un any.

BarcelonaCatalunya en Comú i Podem tornaran a provar de llimar diferències i trobar una fórmula per entendre’s més enllà d’una mera coalició electoral. Un encaix que se’ls ha resistit des dels inicis i que ha generat tensions en el si de les dues formacions. De moment, segons ha pogut saber l’ARA, membres dels dos partits ja han mantingut més d’una trobada per començar a coordinar la seva acció política, ara per ara focalitzada en com encaren les eleccions catalanes. L’espai de coordinació obert entre les formacions, però, està previst que es pugui consolidar en un futur per abordar la relació entre els dos partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les últimes setmanes, equips negociadors de CatComú i Podem s’han reunit per reiniciar un diàleg que feia mesos que estava trencat i que s’havia traduït en una acció política independent de cada formació, que havia arribat a generar discrepàncies entre les dues direccions en qüestions com, per exemple, els pressupostos de la Generalitat. El suport del grup parlamentari (format per comuns i Podem) als comptes no el va avalar l’antiga direcció del partit lila, liderada per Noelia Bail. Al territori també es van notar les friccions i en les últimes municipals les dues formacions van presentar candidatures separades en diversos municipis.

Restablir la confiança

L’objectiu d’aquestes primeres converses és restablir la confiança entre els dos actors. La nova líder de Podem Catalunya, Conchi Abellán, en sintonia amb la cúpula dels comuns, es va presentar per dirigir la formació amb la proposta de crear una taula de coordinació amb el partit d’Ada Colau com a recepta per combatre tants anys de turbulències. En una de les primeres reunions que van mantenir els nous membres de l’executiva i del consell ciutadà de Podem aquest estiu, el partit lila va designar les persones que formarien part de la taula. Així, segons confirmen diverses fonts a l’ARA, en les primeres trobades hi han participat la mateixa coordinadora general, Conchi Abellán; el portaveu de la formació, Lucas Ferro; el membre de l’executiva lila Vicenç Navarro; el secretari d’organització, Pedro Sáez, i la secretària de participació i cercles, Maria Pozuelo. Per la banda dels comuns hi són: una de les tres coordinadores nacionals del partit, Candela López; el responsable de relacions institucionals, Adrià Alemany; la d’organització, Agnès Petit, i el responsable de comunicació, David Cid. Són els mateixos que ja van coordinar-se amb la gestora de Podem abans que triés una nova executiva.

A part d’aquestes trobades, també es reuneixen de manera més o menys regular els responsables d’organització i municipalisme per cohesionar els dos partits al territori. A més de traçar l’acció política de cara a les eleccions, l’objectiu de tot plegat és definir la relació orgànica entre els dos partits, però de moment ningú s’atreveix a dir en quina direcció: si cap a una confluència o cap a fer més estable la coalició.

stats