Política 04/07/2017

Catalá adverteix que la llei del referèndum no entrarà "mai" en vigor

El ministre de Justícia avisa que la fiscalia valorarà si la normativa és "il·lícita i mereix una responsabilitat penal"

Mireia Esteve
2 min
El ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, avui després del consell de ministres / EFE

BarcelonaPoques hores després que Junts pel Sí i la CUP presentessin la llei del referèndum al Parlament, el govern espanyol ha volgut parar els peus al sobiranisme advertint que aquesta normativa "no formarà part mai de l'ordenament jurídic" espanyol perquè no entrarà en vigor. L'avís l'ha llençat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, des de Barcelona, on ha participat en el Congrés de les Professions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha qualificat la llei "d'antidemocràtica" i ha dit que contradiu la Constitució i l'Estatut, perquè, segons ha assegurat, "nega la participació dels representants dels ciutadans perquè crea un sistema antidemocràtic". En aquest sentit, Catalá ha avisat que la fiscalia valorarà si la normativa és "il·lícita" i com a tal "mereix una responsabilitat penal", i incorporarà la llei a les querelles ja existents o n'obrirà una de nova. De fet ha explicat que el Tribunal Constitucional ja va posar de manifest que "els actes preparatoris d'activitats declarades nul·les" -com el referèndum- poden portar en si mateixa "una responsabilitat penal".

Catalá no s'ha estalviat les crítiques al Govern, que ha qualificat "d'autoritari" perquè assegura que "obliga els funcionaris i alcaldes a incomplir la llei" i també "cessa els dissidents", en referència a la destitució d'aquest dilluns del fins ara conseller d'Empresa Jordi Baiget. Per a Catalá, l'executiu de Puigdemont actua "al marge de la llei" i, per això, ha tornat a reiterar que el govern espanyol no ho permetrà.

En el mateix acte també hi era present el conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha contestat a les paraules del ministre qualificant "d'absurd" que Catalá qualifiqui "d'antidemocràtica" una llei que "el que pretén és que els ciutadans votin i decideixin el futur de Catalunya".

stats