Política 21/02/2017

Catalá defuig opinar sobre si Urdangarin ha d'entrar a presó preventiva: "Es resoldrà d'acord amb la llei"

El ministre de Justícia diu que cal tenir en compte que és una mesura "extraordinària" i ha d'estar "molt justificada"

Efe
2 min
El ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, avui després del consell de ministres / EFE

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dimarts que l'Audiència de Palma "resoldrà d'acord amb la llei" si és procedent acordar ja ingressos a la presó per la sentència del cas Nóos, que va absoldre la infanta Cristina i va condemnar a sis anys i tres mesos de presó el seu marit, Iñaki Urdangarin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rafael Catalá ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu d'Europa Press en ser preguntat per la compareixença sobre mesures cautelars per a l'execució de la resolució del cas Nóos que el tribunal té previst celebrar dijous.

Ha explicat que són mesures que es poden sol·licitar i acordar en execució d'una sentència susceptible de revisió per via de recursos i que "el tribunal resoldrà d'acord amb la llei".

Catalá ha afegit que "cal tenir en compte les circumstàncies personals a l'hora d'anticipar unes penes privatives de llibertat, quan estan pendents recursos contra la sentència, com per exemple el risc de fugida".

A més, ha recordat que "la presó preventiva és una mesura extraordinària i ha d'estar molt justificada, quan la sentència no és definitiva".

El Fiscal Anticorrupció Pedro Horrach va dir ahir que es plantejava demanar presó preventiva eludible amb una fiança.

El paper de l'acusació popular

També ha estat preguntat per la figura de l'acció popular, que és la que ha provocat en aquest cas, amb l'acusació de Manos Limpias, que la infanta s'hagi assegut al banc dels acusats, ja que el fiscal no l'acusava.

Segons l'opinió del ministre, en el conjunt de reformes que s'abordaran, a la llei d'enjudiciament criminal s'ha de modificar l'àmbit de l'acusació popular sobre qui ha d'exercitar-la i per quins tipus de delictes.

En aquest sentit, Catalá ha assenyalat que procediria reduir l'àmbit d'actuació de l'acció popular, tenint en compte que s'enfortirà l'autonomia del ministeri Fiscal i que serà el que dirigeixi la investigació amb la reforma del sistema penal.

stats