Política 03/02/2016

Catalá, sobre la investigació d'Homs pel 9-N: "Si no es respecten les regles de joc, hi ha d'haver conseqüències"

El ministre de Justícia assegura que jutges i fiscals actuen amb "absoluta independència"

N.o.
2 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá. EFE

BarcelonaLa votació del 9-N ha aflorat aquesta setmana de negociacions per a la investidura d'un president a Espanya. Ahir, s'anunciava que la Fiscalia ha demanat que s'investigui el líder de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, per la seva actuació en els preparatius de la consulta del 9-N. En aquest cas ja estan imputats l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha defensat aquest dimarts en una entrevista a RAC1 la iniciativa de la Fiscalia. "Els jutges i els fiscals actuen amb absoluta independència i autonomia", ha assegurat el ministre, asseverant que si ara la Fiscalia veu elements nous i creu que cal investigar Homs és perquè n'hi ha. "Si no es respecten les regles de joc, hi ha d'haver conseqüències jurídiques", ha assegurat Catalá.

El ministre ha volgut treure ferro a la investigació del procés participatiu i ha dit que no cal "alarmar-se" quan un "agent institucional", en aquest cas, la Fiscalia, considera que hi ha hagut un incompliment. "La Generalitat va molt sovint al Tribunal Constitucional", ha afirmat el ministre, emmarcant en la normalitat la investigació penal d'un procés participatiu en el si de la democràcia espanyola.

Per exemplificar la "independència" que considera que regna en el sistema judicial espanyol, Catalá ha fet referència a la decisió d'ahir del TSJC de no considerar delicte de sedició la declaració de ruptura del 9-N.

Investidura de Pedro Sánchez?

Sobre la investidura de Pedro Sánchez, el ministre Catalá ha insistit que un pacte entre PSOE, PP i C's "seria la bona opció", deixant clar, però, que l'executiu s'hauria de formar al voltant de Rajoy, que és qui va guanyar les eleccions. Per contra, ha considerat, un govern d'esquerres amb Podem i IU "no és el que necessita" Espanya.

També ha negat que Rajoy hagi retirat la seva candidatura a presidir la Moncloa, i ha assegurat que intentaran teixir aliances per formar govern. "Ell mai ha renunciat a les seves responsabilitats ni les ha abandonat". Ara bé, ha estat taxatiu sobre la possibilitat de retirar Rajoy com a candidat a la presidència: "Seria no respectar la voluntat democràtica els ciutadans".

"La corrupció és de persones, no d'organitzacions"

El ministre ha deslligat la corrupció del PP de la impossibilitat de trobar aliats i formar un govern a la Moncloa. D'aquesta manera ha cenyit les males pràctiques del grup municipal del PP a València –estan imputats tots els regidors i assessors populars– a "conductes personals reprovables". "La corrupció és de persones, no d'organitzacions", ha dit, i ha asseverat que "cal extirpar aquests comportaments" i expulsar aquestes persones dels partits.

stats