Política 21/11/2012

Catalans a favor i en contra de la independència s'expliquen a 'The Guardian'

El periodista que va fer una crida per recollir testimonis catalans publica els primers articles amb opinions del carrer

Ara
2 min

BarcelonaEl periodista Jon Henley, del diari britànic 'The Guardian', va fer una crida fa uns dies per contactar amb catalans perquè expressessin el seu punt de vista sobre la independència i el dret a decidir. Durant aquesta setmana, Henley és a Catalunya per recollir testimonis de ciutadans del carrer, i la seva recerca comença a donar fruits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, el periodista ha publicat dos articles a la pàgina especial 'Barça-loners', creada a la web del rotatiu per acollir la sèrie de reportatges sobre l'independentisme. El primer recull tres testimonis favorables a la independència. La primera, Dolors Selis, afirma: "Tinc molts amics que viuen a Espanya, però no sento que siguin els meus amics perquè siguin espanyols. Són els meus amics perquè m'agraden com a individus". Janira Tor, una altra persona que expressa la seva opinió, sosté: "El que demano, i puc dir que és compartit per molts catalans, és 'deixeu-nos fer les nostres vides'. Som prou grans per saber què volem".

D'altra banda, Miquel Hostench, subdirector del Festival Internacional de Cinema de Sitges, opina que "el temps de l'autodeterminació ha arribat per a Catalunya", i cita Víctor Hugo: "Ni tots els exèrcits del món poden aturar una idea el temps de la qual ha arribat". I, segons Hostench, "cap persona intel·lectualment honesta pot negar que això s'aplica perfectament a Catalunya".

El segon article, en canvi, explica les visions de persones contràries a la independència. "No trobo res que no sigui un interès hipòcrita en la independència", opina Sílvia Galup, que també diu: "Els meus orígens són catalans, i n'estic orgullosa. Però no crec que això em defineixi més que ser espanyola o fins i tot europea". Maria González, que ha tornat recentment a Barcelona després d'uns anys al Regne Unit, assegura: "Com que els antecedents ètnics són tan importants a Catalunya últimament, hauria d'explicar que vaig néixer a Catalunya però els meus pares són d'altres parts d'Espanya […]. La nostra veu sembla no ser tan important com la dels 'catalans purs'". També hi ha opinions favorables al federalisme.

Jon Henley, molt actiu al seu compte de Twitter, ha creat el 'hashtag' #CataloniaTales per agrupar el debat sobre aquest tema.

stats