ELECCIONS GENERALS
Política 29/07/2011

A Catalunya, el més calent és a l'aigüera

Només CiU té ja designat el seu candidat, Josep Antoni Duran Lleida. La resta de partits o no tenen clar el seu cap de llista o estaven esperant conèixer la data per engegar la maquinària electoral

M. Colomer / S. González
2 min

BarcelonaEleccions anticipades i a Catalunya el més calent és a l'aigüera. Només CiU té ja els deures fets després que el consell nacional escollís Josep Antoni Duran Lleida com a candidat el passat dissabte. La resta de partits catalans o no tenen clar quin serà el seu cap de llista o estaven esperant conèixer la data per engegar tota la maquinària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU rep l'avançament electoral amb tranquil·litat. Duran ja és oficialment candidat i ja prepara tot el dispositiu per a la campanya. El seu objectiu és guanyar per primera vegada unes eleccions espanyoles a Catalunya i aconseguir ser aritmèticament clau a la Moncloa per plantejar el pacte fiscal. De fet, un dels seus ganxos electorals serà el d'intentar frenar la majoria absoluta d'un Mariano Rajoy amb totes les enquestes a favor.

La ministra de Defensa i candidata virtual del PSC, Carme Chacón, ja va exposar dilluns a l'executiva la seva inquietud per no haver sigut designada encara candidata. Tot i això, el primer secretari, José Montilla, va aclarir que designar-la sense conèixer la data dels comicis seria donar per fet que les eleccions s'avancen i que, per tant, no seria designada fins que Zapatero anunciés quan se celebren les eleccions. En tot cas, una de les qüestions a les quals haurà de fer front el PSC és què fa amb el congrés que tenia convocat el 28, 29 i 30 d'octubre. Algunes veus del partit ja van proposar que, en cas que s'avancessin les eleccions, s'ajornés el congrés per evitar que el debat intern quedés viciat pel context electoral.

Pel PP català, no tenir candidat a punt tampoc és un gran problema, tenint en compte que el candidat, per a ells, no és altre que Mariano Rajoy. Viuen el seu moment més dolç a Catalunya i es volen consolidar com a tercera força. Però encara han de decidir si mantenen Dolors Nadal com a candidata o si opten per un clàssic com Jorge Fernández Díaz.

Tampoc ICV-EUiA té clar quin serà el seu candidat. L'actual portaveu al Congrés, Núria Buenaventura, encara és lluny de tenir la notorietat que va tenir Joan Herrera. Els ecosocialistes l'haurien d'enfortir a corre-cuita o ser pràctics i recórrer a les cares més conegudes del partit, com Dolors Camats, Raül Romeva o, fins i tot, Laia Ortiz. En tot cas, Herrera ja ha anunciat que el seu partit celebrarà primàries per escollir el seu cap de llista.

A ERC, com al PSC, l'avançament electoral l'agafa en ple procés congressual. El consell nacional del partit va decidir dissabte in extremis accelerar la tria del candidat en previsió del que avui s'ha confirmat. Sonen tres possibles noms: Ferran Requejo és el més ben posicionat, però encara no ha donat una resposta. L'escriptor Alfred Bosch té l'aval dels sectors partidaris d'un pol sobiranista, i Joan Tardà el de l'ala més a l'esquerra. Però tots dos generen rebuig en part de la nova executiva.

stats