CANVI DE CICLE
Política 01/04/2014

El Govern envia un document a les ambaixades desmarcant el procés català de Crimea

El memoràndum denuncia que aquells que vinculen els referèndums "confonen deliberadament la situació real per crear confusió"

Efe
2 min

BarcelonaLa Generalitat ha enviat a les ambaixades a Espanya dels 28 socis de la UE un document en què desmarca l'actual procés sobiranista que viu Catalunya del referèndum de Crimea, segons han informat fonts del Govern. El document, el contingut del qual avança aquest dimarts 'El País', té data del 26 de març –deu dies després del referèndum de Crimea en què van guanyar els partidaris de l'annexió a Rússia– i s'hi es defensa que aquesta consulta, a diferència del procés català, va estar condicionada per un poder invasor, amb exèrcits als carrers i amb un govern instal·lat mitjançant la força.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la secretaria d'Afers Estrangers i de la UE de la Generalitat han apuntat a Efe que és habitual que s'enviï a les ambaixades memoràndums per explicar el punt de vista del Govern en assumptes que han estat notícia i que poden generar "confusió". Per desmarcar-se del cas de Crimea, el document de la Generalitat remarca que el referèndum a la península del mar Negre va ser "un intent de legitimar l'annexió del territori d'un país sobirà per un poder inversor". Tot el procés –prossegueix la nota– es va celebrar per part d'un govern de Crimea "instal·lat mitjançant la força" i "sota tutela d'un exèrcit ocupant", de manera que els votants es van trobar davant "una falsa elecció", ja que la permanència a Ucraïna en les mateixes condicions "no era una opció". "La situació de Catalunya no pot ser més diferent" perquè "no hi ha exèrcits estrangers" als carrers "ni ningú intenta annexionar" Catalunya a un altre país, subratlla el document.

En canvi, la Generalitat explica al text que el procés català el pilota un govern elegit democràticament i que té un mandat de les urnes de convocar una consulta, per a la qual, segons la seva opinió, existeixen vies legals si hi ha voluntat política de l'Estat. Sense esmentar el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo –que va declarar que hi havia un paral·lelisme entre els dos referèndums–, el document de la Generalitat assenyala que "aquells que vinculen Catalunya amb Crimea confonen deliberadament la situació real per crear confusió". I afegeix: "Qualsevol dels nostres socis internacionals pot explicar la diferència entre Barcelona i Simferopol –capital de Crimea–. Si algú a Madrid encara té dubtes, estem disposats sempre a discutir les diferències".

stats