Política 09/07/2012

“Catalunya és una nació?”: El debat encès entre Oriol Junqueras i Paco Marhuenda a Rac 1

El president d'ERC i el director de 'La Razón' han protagonitzat un cara a cara farcit de contingut històric

Ara
1 min
El director de 'La Razón', Paco Marhuenda, i el president d'ERC, Oriol Junqueras / Rac 1

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, i el director de 'La Razón', Paco Marhuenda, han protagonitzat aquest matí de dilluns un cara a cara a 'El món a Rac1' farcit d'arguments històrics en que han debatut la viabilitat d'anomenar 'nació' a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El debat ha començat amb la pregunta de Jordi Basté: "Catalunya és una nació?". Marhuenda ha començat amb una resposta rotunda: "No, Catalunya no és una nació", i ha argumentat la seva postura afirmant que "es tracta d'un concepte (nació) del segle XIX, i Catalunya en aquella època no era independent". Per Mahuenda, 'nació' és un "concepte complexe i sentimental", i considera que "la voluntat de ser nació no té res a veure amb la història".

Al seu torn, Junqueras ha defensant que "la paraula nació serveix per indicar 'naixement' i, per tant, el concepte de nació del segle XIII és completament contemporani ara". El president d'ERC ha subratllat que "des d'una perspectiva cultural del segle XIX, també es compleix la contemporaneïtat del concepte 'nació', perquè Catalunya té un marc lingüístic de referència i la voluntat dels seus ciutadans de ser-ho".

A partir d'aquest moment, els dos interl·locutors, dotats amb amplis coneixements d'història – Marhuenda és professor d'Història del Dret de la Universitat Rey Juan Carlos i Junqueras és llicenciat en Història, doctorat en Història del Pensament Econòmic per la UAB i professor associat al departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB – han desplegat els seus arguments amb vehemència.

Podeu tornar a escoltar el debat protagonitzat per Junqueras i Marhuenda en aquest enllaç.

stats