POLÍTICA
Política 06/04/2014

"El que està fent avui Catalunya és la simbiosi entre Prat de la Riba i Macià"; Artur Mas, en 10 frases

En el seu discurs en l'acte central de celebració del centenari de la constitució de la Mancomunitat de Catalunya, Mas ha projectat en el moment polític actual una de les planes més destacades en la història dels intents de recuperació de les llibertats nacionals abolides el 1714

M.colomer
2 min
Mas, durant la commemoració dels 100 anys de la Mancomunitat de Prat de la Riba

Barcelona1. "La Catalunya d'avui és evidentment filla del 1714 i tot el que va significar, però també és filla del 1914 i del que allò va significar. Som fruit d'aquells dos moments: la pèrdua dels drets, les constitucions i les llibertats el 1714, però també del 1914, el primer intent seriós polític i institucional de recuperació d'algun grau d'autogovern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. "S'ha destacat l'esperit constructor i modernitzador dels primers prohoms mancomunitat. Quan Europa es dessagnava, es matava, a Catalunya es construïa i es modernitzava".

3. "Podem dir que el gran esperit modernitzador i constructor en la península Ibèrica es troba avui [com el 1914] en la societat catalana".

4. "Aquella gent de la Mancomunitat, i Prat de la Riba en particular, no es conformaven amb una Mancomunitat amb poders administratius. Deia ell que 'no hem fet la mancomunitat per tenir una diputació més gran, ni per donar a l'ànima catalana un petit cos administratiu, subordinada, secundària, una província'. 'Tots, anant més o menys enllà, volem per a Catalunya un cos d'estat'. Ho deia fa cent anys. Sona bastant present".

5. "Sempre hem hagut de construir l'autogovern amb instruments limitats i sempre se'ns ha jutjat com si haguéssim tingut instruments d'estat".

6. "El que s'està fent avui a Catalunya és la simbiosi entre Prat de la Riba i el president Macià. Què vol dir? Construir el país amb els instruments que tenim, que vol dir ocupar-se del progrés i benestar de la gent, i definir l'ideal, que vol dir la llibertat".

7. "Han passat cent anys des de la creació de la Mancomunitat, cent anys de voluntat inequívoca del poble de Catalunya i les institucions d'autogovernar-se. Cent anys de voluntat de pacte i entesa amb l'Estat, i avui som a les portes d'un altre moment important, significatiu i rellevant: el 8 abril".

8. "Estic convençut que el Parlament hi anirà [el 8 d'abril al Congrés] amb voluntat d'entesa i pacte. No vull prejutjar què passarà. Espero que hi hagi bon to i que Catalunya es pugui i se sàpiga explicar, amb to positiu i constructiu. Previsiblement diran que no, però, i ho dic en nom de cent anys d'acció catalanista i voluntat d'entesa i pacte amb l'Estat, aquest 'no' a una llei no podrà aturar la voluntat del poble de Catalunya".

9. "El que està passant a Catalunya, encara que no s'ho creguin, no és la dèria d'uns pocs líders polítics eixelebrats, sinó la voluntat de molts que les institucions hem de saber canalitzar fent-la avançar".

10. "En aquest moment el poble de Catalunya ha decidit que amb res no es quedarà i que amb poc tampoc. Amb la Mancomunitat, uns pocs amb poc van fer molt. Ara no som pocs que volem fer molt, sinó que som molts que volem fer molt".

stats