Política 08/09/2011

Catalunya frega en 6 mesos el dèficit fixat per Madrid per tot el 2011

En mig any el dèficit de Catalunya és de l'1,01%. L'Estat exigeix que es tanqui l'any amb un dèficit de l'1,3% i el Govern ja va advertir que tindrà un dèficit del 2,6%. Tenint en compte que el primer trimestre es va tancar amb el 0,09%, les xifres evidencien una important "contenció" de la despesa el segon trimestre, ha indicat la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. L'Estat convocat a les autonomies que han superat el 0,75% del dèficit, entre les que hi ha Catalunya, per evaluar la situació

Miquel Codolar
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } Catalunya ha tancat el segon trimestre amb un dèficit acumulat de l'1,01% del PIB, segons ha explicat la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. Tenint en compte que el primer trimestre es va tancar amb un 0,09%, Salgado ha indicat que això demostra certa "contenció" de la despesa. Ha argumentat que les eleccions autonòmiques van ser un dels motius que podrien explicar per què la majoria de les autonomies van gastar més el primer trimestre que el segon. Salgado s'ha mostrat convençuda que tant l'Estat com les autonomies compliran l'objectiu del dèficit. El govern català calcula que el seu dèficit serà del 2,6%, el doble del que permet el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha dit que només hi ha cinc autonomies amb una xifra del dèficit "compatible sense fer més esforços" amb els objectius del dèficit del 2011, entre les que no hi ha Catalunya. Ha advertit que "en altres casos caldrà posar en marxa les mesures recollides als plans d'equilibri financers aprovats l'abril o el juliol". Pel que fa als plans d'equilibri financer de Catalunya i Castella-la Manxa, que encara no estan aprovats, ha indicat que "no podem parlar d'un pla d'equilibri financer que encara no existeix". Sobre la reunió per el sostre de despesa de les autonomies, ha demanat parlar tenint en compte la reforma constitucional que exigeix una llei orgànica. Per aquest motiu "els tràmits es dilataran més del que estava previst". La mitjana del dèficit autonòmic és de l'1,2%. L'Estat convocat a les autonomies que han superat el 0,75% del dèficit, entre les que hi ha Catalunya, per avaluar la situació i implementar les mesures contingudes als plans econòmics financers o posar-ne en marxa de noves.

La vicepresidenta ha dit que la seqüència de despeses semestral de les autonomies no explicita res perquè "cada autonomia segueix una evolució de manera diferent". Ha dit que, per exemple, Andalusia, que acumula un dèficit de l'1,49%, ha indicat que rebrà fons europeus, el fons de compensació i es posarà en marxa un programa de venda d'edificis que farà possible remuntar per complir l'objectiu del dèficit. Ha indicat que les dades "no haurien de suscitar preocupació" perquè s'ha mostrat convençuda que les autonomies poden complir amb l'objectiu marcat. El govern espanyol no té cap intenció de rebaixar les previsions de creixement. Salgado ha indicat que si bé "és evident que s'està produint una desacceleració, que no vol dir recessió" i això vol dir que "s'ha fet una revisió a la baixa que afectarà a totes les economies", el govern espanyol "no farà una altra previsió econòmica".

stats