28-N
Política 27/11/2010

Un Parlament per a una nova era

Més de cinc milions de catalans trien avui la composició del Parlament de la novena legislatura des de la restauració de la democràcia, la tercera del segle XXI

Marc Colomer
1 min
Els sis candidats amndurant la jornada de refleció amb els Castellers d'Esplugues.

BARCELONACatalunya decideix avui diumenge 28 de novembre el Parlament d'una nova era. Trenta anys després de la restauració de la democràcia, més enllà de l'executiu que guiarà els pròxims quatre anys, els 5,3 milions de catalans cridats a les urnes triaran quin camí ha de seguir el país després d'una legislatura d'alta tensió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els d'avui esdevenen uns comicis d'una transcendència política i simbòlica a l'alçada d'altres moments històrics per Catalunya com la mateixa Transició democràtica. Aquestes són unes eleccions que poden obrir, per tant, una segona transició, que, de fet, va tenir com a punt d'arrencada la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut del 2006 que va donar peu a la gran manifestació del 10-J.

Precisament, la sentència de l'Estatut ha precipitat la fi agònica del tripartit -dos dels tres partits, PSC i ERC, en descarten la reedició-, però també ha forçat que el centre del debat polític sigui l'encaix, o no, de Catalunya a Espanya, quan els sondejos han deixat entreveure el creixement de la base social disposada a la ruptura democràtica amb l'Estat per iniciar el procés d'emancipació nacional. Aquestes eleccions, per tant, són el primer pas que servirà per definir el full de ruta de la Catalunya que ve.

stats