Política 15/02/2018

"Catalunya necessita un govern estable dins la legalitat": Pascal, a 'La Vanguardia', en 10 frases

Dies abans d'anar al Suprem, diu que la DUI va ser "simbòlica" i defensa una investidura legal

Ara
2 min
Marta Pascal: “Nosaltres volem el centre, i ERC, l’hegemonia de l’esquerra”

BarcelonaQuatre dies abans de declarar com a investigada al Tribunal Suprem, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, defensa en una entrevista a 'La Vanguardia' que la DUI va ser un acte "simbòlic", que la investidura s'ha de fer dins del marc legal i que hi ha "marges" dins l'Estatut i la Constitució per resoldre el conflicte amb l'Estat. Aquestes són les frases més destacades de l'entrevista:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "[La DUI] va ser una declaració d'intencions sobre com alguns creiem que ha de ser el futur polític [...]; va ser un acte simbòlic sense conseqüències juridicolegals."

2. "El 21-D vam assumir que la legalitat vigent a Catalunya emana de l'Estatut i la Constitució, i és aquí on són els marges per trobar una solució al conflicte polític que viu Catalunya."

3. "El país necessita un Govern estable dins de la legalitat vigent per poder defensar un programa de govern i fer política."

4. "No és fàcil relligar tots els legítims punts de vista, però el bé superior és preservar el país i les institucions."

5. "El lideratge de Puigdemont no pot estar en qüestió, però la solució ha de passar necessàriament pel que diu el reglament en cada moment. No ens podem permetre posar en perill les persones per les decisions que es prenguin."

6. Sobre un candidat alternatiu: "Aquest escenari només el pot plantejar Carles Puigdemont. No hi ha plans B ni C fins que el president no digui el contrari."

7. "Al segle XXI es poden fer moltes coses des de qualsevol lloc del món. El lideratge no s'ha d'exercir a la força 'in situ', però queda clar que nosaltres necessitem un govern que des del Palau de la Generalitat exerceixi el treball diari de recuperació de les institucions i fer front al PP i Ciutadans."

8. Sobre la repetició d'eleccions: "És un escenari rotundament dolent per al país i tenim l'obligació d'evitar-lo. No ens podem permetre de cap manera continuar vivint sota el jou del 155."

9. "Com a coordinadora general del PDECat parlo amb molta gent, però no he format part de cap comitè estratègic"

10. "No hi ha alternativa a la via del diàleg i l'acord."

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha celebrat les paraules de Pascal i li ha demanat que aquestes expressions es "traslladin a la realitat". "Em sonen molt bé aquestes paraules. En aquests moments a Catalunya ja podria haver-hi un president legalment investit i un Govern constituït", ha dit després de la inauguració d'una jornada de formació per a forces i cossos de seguretat a Barcelona, i ha afegit: "Com més aviat [els independentistes] reconeguin públicament la veritat, millor. Que posin els peus a terra, proposin un candidat que compleixi els requisits legals i es constitueixi un govern legalment".

La portaveu parlamentària de JxCat, Elsa Artadi, en canvi, ha replicat a Pascal que "el Govern estable el desitja i defensa tothom" però que la situació no és precisament "estable" com a conseqüència del joc "antidemocràtic" de l'Estat.

stats