Política 04/05/2015

El fiscal superior de Catalunya reivindica la "imparcialitat" de la Fiscalia en la investigació del 9-N

José María Romero de Tejada admet les discrepàncies al Ministeri Fiscal a l'hora d'afrontar la querella per la consulta

Laia Vicens
2 min
El fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, durant la seva compareixença a la comissió d'investigació / ACN

BarcelonaEl fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha defensat que la Fiscalia treballa "sota els principis de legalitat, imparcialitat i jerarquia" en la investigació a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau sobre la consulta del 9-N. Romero de Tejada ho ha dit en ser preguntat per la credibilitat del Ministeri Fiscal arran de la querella del 9-N. Ho ha dit durant la compareixença d'aquesta tarda a la comissió d'investigació del frau fiscal al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquestes paraules, el fiscal superior de Catalunya ha volgut negar pressions polítiques en la querella contra el president de la Generalitat i les conselleres. Al seu parer, que els fiscals tinguin opinions diferents sobre el mateix assumpte no significa que siguin imparcials. Per això, ha atribuït a una "diferent visió sobre els fets" les reticències dels fiscals a presentar la querella contra Mas, Rigau i Ortega. En aquesta línia Romero de Tejada ha admès discrepàncies a la Fiscalia a l'hora d'afrontar el 9-N.

Les divergències a la Fiscalia van sorgir quan l'anterior fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va ordenar a la Fiscalia Superior de Catalunya que interposés la querella, un fet que va revoltar els fiscals catalans. "Pot haver-hi discrepàncies entre companys, i llavors decideix el superior", ha afirmat.

Romero de Tejada va ser nomenat fiscal superior de Catalunya després de la dimissió de Martín Rodríguez Sol per haver avalat la consulta.

Molest per les filtracions

Els diputats han preguntat Romero de Tejada per les filtracions a la premsa de detalls d'alguns casos de corrupció. El cap dels fiscals catalans ha reconegut que això "molesta" la Fiscalia, i ho ha atribuït als "interessos contraposats" dels actors que intervenen en un procés judicial.

El fiscal superior ha refusat respondre qualsevol pregunta relacionada amb el cas Pujol, i ha afirmat que és l'Agència Tributària qui té més informació sobre els casos concrets.

stats