Política 03/10/2017

Catalunya s'atura i surt al carrer en protesta per la repressió de l'1-O

Manifestacions massives per tota la geografia catalana contra la violència policial

David Miró
2 min
La concentració massiva a la plaça Universitat per l'aturada de país del 3-O

BarcelonaCatalunya s'ha llevat avui amb una cara diferent. Des de bon matí s'ha pogut comprovar que el seguiment de l'aturada general convocada per la Taula per la Democràcia contra la repressió policial de l'1-O tindria una incidència molt elevada i, sobretot, era molt visible, perquè a diferència de les vagues laborals, que es concentren en les zones industrials, aquesta vegada el seguiment ha sigut molt important en el petit comerç de proximitat, les petites i mitjanes empreses i el sector públic, com ara l'ensenyament i el món cultural. L'aturada també ha sigut total a Mercabarna o en infraestructures com el port de Barcelona. En canvi, algunes grans factories industrials com la de Seat de Martorell no han parat. El fet que la protesta hagués de ser pactada entre empresaris i treballadors ha produït una gran varietat de situacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'elevat seguiment s'ha traduït més tard en manifestacions massives. Només a Barcelona s'han mobilitzat 300.000 persones, però les concentracions multitudinàries, moltes de les quals en espais que van ser atacats per la Policia Nacional o la Guàrdia Civil diumenge, també han tingut lloc en ciutats com Tarragona, Lleida, Girona, Cornellà, Rubí, Vilanova i la Geltrú o Tortosa.

A primera hora hi hagut fins a una seixantena de talls de carreteres, entre les quals les principals autorpistes, que han dificultat enormement la mobilitat: s'han tallat l'AP-7 a l'altura de Cardedeu, on hi hagut cues de fins a 72 quilòmetres; la C-32 al Maresme; la C-58 entre Cerdanyola i Ripollet; l'AP-7 a l'Alt Empordà, amb canvi de plans a última hora per evitar la presència policial, etc. El metro de Barcelona només funcionava amb serveis mínims. En canvi, a Renfe i l'aeroport del Prat no hi ha hagut afectació.

També des de ben d'hora s'han organitzat manifesacions en diferents punts de Barcelona. Algunes eren una mena de piquets festius, com una que ha recorregut Ciutat Vella i el Poble Sec, en les quals es convidava els establiments a sumar-se a la protesta; d'altres tenien un significat més polític, com la que s'ha produït davant de la seu del PP al carrer Urgell o la del davant de la Delegació del govern espanyol. Totes elles han confluït a les 12 del migdia a la plaça Universitat, on s'han arribat a aplegar 300.000 persones segons la Guàrdia Urbana, la majoria estudiants, en una concentració que es desbordava per la Gran Via i arribava a la plaça de Catalunya i la ronda Universitat. A les marxes s'hi han pogut veure joves amb banderes espanyoles juntament amb d'altres que portaven estelades en perfecta convivència i harmonia. "Els carrers seran sempre nostres" s'ha convertit en el crit estrella d'aquestes mobilitzacions contra les forces policials.

Molts dels estudiants han continuat llavors la mobilització, i s'han desplaçat fins a la Via Laietana, on hi ha la prefectura de la Policia Nacional, que estava protegida pels Mossos. Allà s'han viscut moments de tensió. De fet, els organitzadors advertien tothom de la possible presència d'infiltrats, de manera que si algú intentava fer servir la violència era escridassat. Les marxes han desembocat al Parc de la Ciutadella, davant del Parlament, a l'espera de les manifestacions de la tarda.

stats