Política 09/11/2015

La declaració rupturista sacseja Catalunya Sí que es Pot

Un diputat de la confluència denuncia amenaces del grup si no obeïa la consigna de votar-hi en contra, un tinent d'alcalde de Barcelona ho censura i l'històric Manuel Delgado es dóna de baixa d'EUiA

Marc Colomer
3 min
Jaume Asens, Gerardo Pisarello, Pabli Iglesias i Lluís Rabell en l'acte final de campanya de Catalunya Sí que es Pot / CRISTINA CALDERER

BarcelonaTurbulències internes a Catalunya Sí que es Pot (CSQP) pel 'no' de la coalició d'ICV-EUiA i Podem a la declaració rupturista del Parlament. Un dels 11 diputats de CSQP, Joan Giner, denunciava aquest dilluns amenaces d'expulsió del seu grup si no obeïa el rebuig explícit a la declaració rupturista. "Hauré de votar a contracor i en contra del que crec que són les línies polítiques i programàtiques amb què CSQP ens vam presentar", afirma en un apunt al seu blog. Catalunya Sí que es Pot ja hi ha respost i ha negat cap amenaça.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perquè a criteri de Giner, el grup que lidera Lluís Rabell s'hauria d'haver abstingut per desmarcar-se del que anomena "partits del búnquer", en referència a C's i PP, i per la defensa de la "desobediència civil democràtica" que incorpora el programa de Podem, partit del qual forma part Giner. De fet, també l'històric d'EUiA i exdiputat David Companyon ha mostrat el seu suport a les reflexions de Giner. El vot contrari ha provocat la reacció del tinent d'alcalde de Barcelona, integrant de Procés Constituent i dirigent de Podem Jaume Asens, que ha considerat un "error" que la confluència d'esquerres s'hagi alineat amb el "búnquer".

Així mateix, l'històric militant del PSUC –el 1973 es va afiliar a les joventuts– i després d'EUiA, Manuel Delgado, ha anunciat aquest mateix dilluns des del seu blog la seva baixa. De fet, Delgado era membre del Partit Comunista de Catalunya, refundat recentment en Comunistes de Catalunya –la principal formació que integra EUiA–, del qual formava part del Comitè Central, d'on també ha dimitit. Així, l'antropòleg –que a les eleccions del 27-S ja va sumar-se a la candidatura de la CUP com a militant– recorda que ha passat diverses vegades per la presó per defensar els valors comunistes, als quals havia estat lleial tot i ser crític amb actuacions com la gestió de la conselleria d'Interior per part de Joan Saura o amb la governança des de l'ajuntament de Barcelona. "El que no m'imaginava és que acabaríem sent un obstacle per la història i ni en el pitjor malson podia figurar-me la paorosa imatge d'aquest matí al Parlament: els nostres diputats votant colze amb colze amb els hereus del franquisme, que és el que tantes vegades hem repetit que és el Partit Popular, ni tampoc amb les disfresses postmodernes de la 'España una, grande y libre' que és Ciutadans", explica en la carta oberta a Comunistes de Catalunya. Per aquesta raó es dóna de baixa del partit on ha militat més de 40 anys.

Ferida interna

Els retrets entre els integrants de Barcelona en Comú i Catalunya Sí que es Pot ja van provocar una ferida interna durant la campanya pel 27-S, després que Ada Colau evités fer campanya amb els de Rabell i Pablo Iglesias i després que la també regidora del govern barceloní Gala Pin fes públic el seu suport a la CUP pel 27-S. De fet, el fracàs el 27-S va provocar un sisme intern a Podem i també a ICV, que va avançar el canvi de direcció al febrer. El procés sobiranista segueix sacsejant el mapa polític català.

stats