Publicitat
Publicitat

DEBAT D'INVESTIDURA

Coscubiela reclama una reforma constitucional per encabir-hi les demandes d'autogovern català

El diputat d'ICV-EUiA acusa Rajoy de voler una reforma laboral "per precaritzar encara més les condicions laborals". El futur president espanyol descarta un 'banc dolent' que compri actius tòxics

El diputat d'ICV-EUiA Joan Coscubiela ha intervingut aquesta tarda en el debat de política general reclamant a Mariano Rajoy una reforma de la Constitució que permeti encabir les demandes d'autogovern català després de titllar el seu partit, el PP, de "piròman" culpable del "desacord entre Catalunya i Espanya" per haver "forçat la sentència de l'Estatut". El presidenciable popular, però, no li ha respost en aquest àmbit en les seves dues intervencions. Igualment, l'ex-secretari general de CCOO a Catalunya ha criticat l'anunci d'una reforma laboral realitzat al matí, ja que "no són les lleis laborals les que impedeixen l'ocupació", i l'ha acusat de voler-la usar "com a excusa per precaritzar encara més les condicions laborals". Coscubiela ha lamentat igualment que Rajoy no s'hagi referit als desnonaments, a la dació en pagament o a incrementar ingressos a través d'una fiscalitat més progressiva. Rajoy, però, li ha replicat que la dació pot incrementar el preu del crèdit, tot i que s'ha obert a debatre-ho en una subcomissió, i ha apostat per no apujar impostos per facilitar la inversió privada. El diputat ecosocialista ja ha anunciat que votaran en contra de la investidura.

Per la seva banda, el líder d'IU, Cayo Lara, ha carregat contra els acords amb Angela Merkel i ha plantejat una dicotomia: "O s'està amb els mercats o amb els ciutadans". Ha afegit igualment que "hi ha una sortida social a la crisi" i ha defensat que "reformes neoliberals i la privatització dels serveis públics no són la solució" i que no sobren empleats públics. Lara ha xifrat també diferències en l'anàlisi de les causes de la crisi: "No estem d'acord que s'hagi viscut per sobre de les nostres possibilitats, el salari real ha caigut un 8% del 1996 al 2008". Li ha aconseguit esgarrapar igualment al líder del PP que el futur president no vol crear un banc dolent que compri els actius tòxics, com s'havia especulat.

En resposta al diputat de la Chunta Aragonesista Chesús Yuste, Rajoy ha avançat també que buscarà un pacte nacional de l'aigua basat en la unitat de conca i la solidaritat, tot i que no ha especificat si promouria transvasaments com els de l'Ebre.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT