POLÍTICA
Política 11/06/2014

Cayo Lara: "No es pot esperar més, no es pot negar al poble espanyol el seu dret a decidir"

El líder d'IU-ICV exigeix la convocatòria d'un referèndum perquè els espanyols decideixin si volen perpetuar la monarquia o bé si prefereixen una forma republicana d'Estat

M.colomer
1 min
Els diputats de l'Esquerra Plural, al Congrés, mostren petites pancartes reclamant un referèndum sobre monarquia o república durant el debat de la llei d'abdicació de Joan Carles I / EFE

BarcelonaEl líder d'IU-ICV, Cayo Lara, ha exigit aquest dimecres al Congrés la convocatòria d'un referèndum perquè la societat espanyola pugui decidir entre la perpetuació de la monarquia o una forma republicana d'Estat. "No es pot esperar més, no es 'pot negar al poble espanyol el seu dret a decidir", ha asseverat Lara, que ha retret a PP i PSOE que s'omplin la boca de la defensa de la Constitució mentre "incompleixen de forma massiva" allò relacionat amb els drets garantits per la Carta Magna.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'inici de la seva intervenció al Congrés durant el debat sobre la llei d'abdicació del rei, els diputats d'IU-ICV han estat amonestats pel president de la cambra, Jesús Posada, desplegant pancartes demanant la convocatòria d'un referèndum. "Parlem de monarquia i república, però sobretot entre monarquia i democràcia, dret de sang o urna", ha advertit Cayo Lara.

Sobirania desdibuixada

El líder de l'Esquerra Plural al Congrés ha apel·lat a la "sobirania nacional" per alertar que si la Constitució fixa que resideix en el poble espanyol, no té cap sentit que la successió borbònica se salti aquest precepte. "S'ha esgotat el model que vostès, els banquers i els grans empresaris volen perpetuar amb aparença que canviï tot perquè no canviï res", ha afegit. Perquè, per ell, han estat precisament els dos grans partits de l'Estat, "els partits que han sustentat la monarquia els que han trencat pacte constitucional de 1978". Lara, que ha recordat que el rei va ser nomenat pel dictador Franco, ha defensat que "per aquesta història i totes les renúncies de la Transició per la democràcia, tenim ara tota la legitimitat del món per exigir que es convoqui un referèndum".

stats