Política 18/02/2016

Milers de persones s'acomiaden de Muriel Casals en un emotiu acte al Parc de la Ciutadella

Persones de l'entorn de l'expresidenta d'Òmnium, com Arcadi Oliveres o Carme Forcadell, reivindiquen les lluites que va abanderar tota la seva vida

Laia Vicens / Gerard Pruna
3 min
Un moment de l'acte

BarcelonaMilers de persones han volgut acomiadar-se de l'expresidenta d'Òmnium Cultural i diputada de Junts pel Sí Muriel Casals, en un acte convocat per Òmnium Cultural al Parc de la Ciutadella. Sota el lema 'El millor homenatge, la victòria', la trobada ha servit per reivindicar les lluites que va abanderar Casals, que va morir diumenge passat a l'edat dels 70 anys després d'uns dies hospitalitzada després ser atropellada per una bicicleta. L'acte s'ha produït una estona després de l'homenatge institucional al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, l'economista i fundador de Procés Constituent Arcadi Oliveres ha posat en relleu que Casals va tenir sempre la justícia social com a principal motor de la seva activitat pública. Oliveres ha reconegut que Casals era per a ell un "amor platònic". Juste de Nin i Jordi Parés han repassat el seu compromís amb la llengua i la cultura, i la cuinera Ada Parellada ha reivindicat la lluita pels drets de les dones i ha volgut exemplificar la "humilitat, tenacitat i protecció" de la figura de Casals amb un davantal.

També ha volgut participar en l'emotiu homenatge l'economista Xavier Sala i Martín, un dels seus alumnes. "Era la primera professora que teníem quan arribàvem a la facultat a estudiar economia", ha recordat. Segons ha dit, la manera d'ensenyar "és la que és veu en els seus ulls": "Era tendra i curiosa". La presència de Sala i Martín, d'ideologia molt diferent a la de Casals, ha evidenciat el tarannà dialogant de Casals. L'economista ha recordat que l'expresidenta d'Òmnium li trucava sovint perquè li donés contactes internacionals. "Ella sabia que la independència es guanyaria a fora", ha argumentat.

Carme Forcadell i Josep Maria Vila d'Abadal, que van compartir amb Casals el lideratge civil de les grans manifestacions per la independència, han repassat la lluita per la independència. L'ara presidenta del Parlament ha recordat que "la Muriel era el somriure de la revolta", i explicat que, malgrat que totes dues poguessin identificar-se com el seny i la rauxa, Casals li havia reconegut que en el context actual la rauxa era el seny.

Els tres expresidents d'Òmnium

Han participat també el seu antecessor al capdavant d'Òmnium, Jordi Porta; el seu sucessor, Quim Torra, i l'actual president, Jordi Cuixart. Porta ha fet una crida a "mantenir i conservar" els valors de Casals, que ha dit que eren la "responsabilitat, el servei al país i el diàleg amb el altres". "El buit que ha deixat no l'omplirem, però procurarem ser fidels als valors que va representar", ha afirmat.

Torra ha assegurat que ningú ha treballat tant com ella per "fer de l'independentisme el carril central de la política" a Catalunya, i, com Forcadell, l'ha definit com "el símbol de la revolució dels somriures", i ha volgut afegir que també era una "revolucionària que somreia". "Teníem molts arguments per fer la independència, però ara tenim el millor: fer-ho per ella", ha assegurat.

Cuixart, que també ha intervingut en l'acte institucional, ha fet una crida a "compartir la lluita" independentista amb "generositat, discreció, honradesa, felicitat, fermesa i determinació", com diu que ho va fer Casals. "El millor homenatge és la victòria", ha cridat Cuixart.

L'acte ha acabat amb Lluís Llach interpretant 'Abril 74'.

Nodrida representació política i civil

A l'acte s'ha aplegat una gran representació cívica i política del país, com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; els consellers de la Generalitat; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP; els alcaldes i alcaldesses de Barcelona, Ada Colau; Badalona, Dolors Sabater; Sabadell, Juli Fernàndez; Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, entre altres; així com la junta directiva i els presidents territorials d'Òmnium, o els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i de l'AMI, Pep Andreu. També han volgut acomiadar-se de Casals representants sindicals, col·legis professionals i entitats culturals, educatives, socials i esportives.

stats