NOVA ETAPA A CATALUNYA
Política 01/06/2018

El Cercle d’Economia encerta el títol

Els empresaris reunits a Sitges creuen que la moció de censura pot posar fi al “cercle viciós”

Dani Cordero
3 min
El president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera, en la jornada d’ahir.

SitgesCap ampolla de cava destapada, però tampoc cap mala paraula pel sobtat canvi de govern a Madrid entre l’empresariat present aquest divendres a la 34a Reunió del Cercle d’Economia de Sitges. Segurament no es pot parlar d’optimisme, però sí d’un caut intent de ser positius davant el nou horitzó que obre la moció de censura perduda ahir per Mariano Rajoy i el PP. Perquè, en definitiva, “pitjor no podia anar!”, deia un dels empresaris presents, i això que tots els guarismes econòmics, malgrat que la desacceleració continua, són positius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moltes càbales i molta més discreció de la que és habitual als passadissos de l’Hotel Melià, més buits que mai. I molts ulls fixats en els passejos amunt i avall d’Antón Costas, protagonista d’una remor contínua: l’economista gallec tenia molts números -assenyalava un rumor estès durant el matí- de convertir-se en futur ministre i en el pont de les relacions entre el govern de la Generalitat i el de l’Estat.

Costas va assumir aquesta ànima i ho va fer arrencant rialles i aplaudiments entre els assistents amb dues úniques frases: “Volíem aquesta foto. Ja podríem donar per tancada aquesta sessió”. Presentava un col·loqui en el qual tenia representants de tot l’arc parlamentari amb l’única excepció de la CUP. Amb el president de la Generalitat, Quim Torra, són els únics polítics que havien d’anar a la reunió de Sitges i que han complert el seu compromís. La moció de censura forçada fa una setmana pel PSOE i les presses del PP per fer-la van avortar la resta del programa polític de la reunió. Però, com deia un empresari, “almenys el Cercle l’ha encertada amb el títol de les jornades: Temps disruptius, nous lideratges ”.

“Noves persones vol dir noves maneres i, sobretot, trencar el cercle viciós en què ens trobem”, deia un altre empresari, una opinió que un directiu del sector de les finances compartia: “La sacsejada ha d’anar bé, sobretot per obrir una etapa de desglaç”. En totes les opinions hi coincidia un verb comú, dialogar, just la idea a què s’havia abocat Costas amb els parlamentaris catalans.

El president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera, era més optimista amb l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. Destacava que des de files socialistes s’havia aplaudit que el Cercle d’Economia presentés aquesta setmana una proposta per resoldre el problema català basada en un nou Estatut amb rang constitucional que blindi les competències bàsiques de la Generalitat i un nou sistema de finançament. Miquel Iceta (PSC) va animar a, almenys, discutir-la.

Això sí, a Pedro Sánchez no se li demana audàcia. Només gestió i cap intent de fer propostes legislatives. Intentar gaudir dels pròxims mesos, fins a les eleccions. I després... potser la pròxima Reunió del Cercle d’Economia.

Els mercats celebren l’arribada de Sánchez

Moció de censura, canvi de president, les borses cap amunt i la prima de risc espanyola cap avall. Així van acomiadar els mercats ahir Mariano Rajoy i van rebre Pedro Sánchez. L’Íbex-35, l’índex que aglutina les principals empreses espanyoles, va pujar un 1,76% (fins als 9.632 punts) i va corregir parcialment la caiguda patida durant tota la setmana, acumulant unes pèrdues de l’1,98%. Aquesta millora també s’ha vist influenciada pel nou ministre italià, Giuseppe Conte, que ha jurat el càrrec. La formació del govern a Itàlia està sent un dels factors de la volatilitat borsària dels últims dies. La prima de risc espanyola també va baixar per tercer dia consecutiu i es va situar en els 105 punts bàsics de diferència amb els bons alemanys.

stats