Política 05/07/2016

Chacón rebutja ara la via canadenca si els catalans diuen 'no' a la reforma de la Constitució

L'excap de llista del PSC va defensar aquesta opció després de les eleccions del 20-D, però ara critica que es vulgui debatre aquest pla B al congrés dels socialistes

Efe
2 min
Carme Chacón, a la seu del PSC

BarcelonaLa dirigent del PSOE i excap de llista del PSC per Barcelona, Carme Chacón, ha defensat aquest dimarts que el pla A del seu partit sobre el model territorial és la reforma federal de la Constitució, per la qual cosa s'ha mostrat en desacord a debatre un pla B, com l'anomenada via canadenca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estic en desacord amb el fet que en la ponència que vagi al congrés del PSC –el novembre d'aquest any– es porti un pla B, perquè tenim un pla A que suposa posar solucions on altres només han posat problemes, i aquest pla A és una reforma constitucional" que condueixi a un "sistema federal", ha dit en declaracions als mitjans. Un posicionament que contrasta amb el que ella mateixa va mantenir quan va ser la cap de llista socialista el 20-D, quan va obrir la porta a la consulta a Catalunya si deia 'no' a la reforma de la Constitució.

Chacón ha assistit com a oient a la sèrie de conferències que avui alberga la Fundació José Ortega y Gasset - Gregorio Marañón sobre les relacions entre Espanya i Catalunya, amb el títol "Escolta Espanya, escolta Catalunya".

El cap de setmana passat va transcendir que el PSC, en l'esborrany de la ponència política que portarà a debat en el seu pròxim congrés de novembre, planteja una via canadenca –semblant a la llei de claredat sobre el Quebec– en el cas que els ciutadans de Catalunya es pronunciïn en referèndum en contra de la reforma federal de la Constitució, que segueix sent prioritat per als socialistes catalans.

Preguntada sobre aquesta qüestió, Chacón s'ha expressat en desacord amb el que ha anomenat un pla B.

Sobretot perquè el pla A és la reforma de la Constitució cap a un model federal que faria d'Espanya un país tan fort com altres amb models similars, per exemple Alemanya o els Estats Units. Segons el seu parer, "Espanya sempre va haver de ser" un sistema federal, però ha reconegut que quan es va redactar la Constitució, el 1978, no es va poder aconseguir tant.

Però ara, ha continuat, hi ha vímets per abordar "una reforma més àmplia". Aquest és el pla A del PSOE i del PSC. "I no entenc que hi hagi un pla B que es porti a debat en un congrés del PSC", ha sentenciat.

Juli Fernández, a favor de debatre el referèndum 'a la canadenca' dins el PSC

Per contra, el primer secretari del PSC a Girona, Juli Fernández, ha rebutjat la reacció "a la defensiva" de Carme Chacón sobre la via canadenca i ha demanat a la cúpula del partit que mantingui viu i "sense apriorismes ni línies vermelles" el debat sobre el referèndum 'a la canadenca'. Fernández creu que la manera com s'ha plantejat aquesta opció "no és la més encertada".

Ha fet també una crida a "aprofitar" el congrés del novembre com "una oportunitat per rellançar el projecte col·lectiu", ja que "limitar el debat seria fer un trist favor al partit". "El PSC és conscient que no es pot quedar només amb la declaració de Granada. No hi ha res pitjor que no tenir alternatives als problemes que afecten el teu país", ha explicat en declaracions a l'ACN.

stats