Política 04/05/2011

Chaves sobre els 1.450 milions: "Mai hem volgut enganyar ni maltractar el Govern"

El vicepresident tercer reitera que no pagarà el fons de competitivitat i adverteix CiU que la "lleialtat institucional és bidireccional". El diputat Josep Sánchez Llibre posa sobre la taula la possibilitat que l'expresident José Montilla i el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, decidissin "maquillar, amagar o camuflar el dèficit del Govern"

Miquel Codolar
2 min

MadridEl vicepresident tercer, Manuel Chaves, ha assegurat que l'executiu espanyol mai ha volgut "enganyar ni maltractar el Govern". Ha exposat que "mai" ha estat la seva intenció "ni ho serà" i ha atribuït el conflicte a l'existència de "diferents interpretacions", perquè la seva intenció és "tot el contrari, mantenir sempre la millor relació possible i treballar perquè sigui lleial, productiva". Ha indicat que seguirà mantenint el diàleg obert amb el Govern "en el marc de l'Estatut i la Constitució per seguir mantenint tota la col·laboració amb el Govern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Responent a una pregunta del diputat Josep Sánchez Llibre, Chaves ha reiterat que el govern espanyol no pagarà el fons de competitivitat que el Govern quantifica en 1.450 milions. Ha retret a CiU que la "lleialtat institucional és bidireccional, aplicable tant a les polítiques de l'Estat com a les de les autonomies i s'ha de tenir en compte també el Consell de Política Fiscal i Financera". El també ministre de Política Territorial ha repetit diverses vegades que "l'actual sistema de finançament és el millor en recursos que ha tingut Catalunya en la seva història" i ha reiterat que "el govern espanyol ha de ser respectuós amb els compromisos de reducció del dèficit i per això no es poden alterar en aquest moment les regles del fons de competitivitat".

Montilla i Zapatero, "còmplices de maquillar, amagar o camuflar el dèficit del Govern"

El diputat Josep Sánchez Llibre ha plantejat la possibilitat que l'anterior executiu català, liderat per José Montilla, i l'actual govern espanyol, presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, decidissin "maquillar, amagar o camuflar el dèficit del Govern" i no haver-se atrevit a dir la veritat "perquè el dèficit no era del 2,4%, sinó del 3,8%". Ha criticat les declaracions de la ministra de Sanitat, Leire Pajín, que va dir que "vigilava els pressupostos del Govern" perquè "a Madrid diuen que vigilaran les retallades del Govern, però realment el govern central exigeix encara més retallades de les que ha fet el Govern". També ha lamentat les declaracions de la ministra de Defensa, Carme Chacón, que va dir que "Mas no sap negociar". En aquest sentit ha reivindicat que "potser no sabem negociar, però el que no sabem és enganyar, d'això sí que no en sabem".

Ha exposat que confia obtenir els vots del PSC al Congrés la setmana vinent en una proposició que reclama cobrar aquest any el fons de competitivitat. Ha demanat que el grup socialista també s'hi sumi "per justícia, rigor, serietat i coherència". S'ha mostrat "decebut" per no haver convençut Chaves i veure "frustrades" les seves expectatives. També ha lamentat que el vicepresident tercer destaqués que el sistema de finançament sigui "el millor del món mundial", perquè "el resultat és un dèficit de més de 5.000 milions en relació amb el que estava previst inicialment".

stats