Política
Política 27/08/2011

Chaves creu que el PP negociarà un nou sistema de finançament per a Catalunya si guanya les eleccions

El vicepresident territorial, Manuel Chaves, creu que Mariano Rajoy, com José María Aznar, "parlarà català en la intimitat"

Efe
2 min
Manuel Chaves, en una imatge d'arxiu

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } El vicepresident territorial, Manuel Chaves, opina que si el PP guanya les eleccions no li estranyaria que el líder, Mariano Rajoy, negociés amb CiU un nou sistema de finançament per a Catalunya inspirat en el concert econòmic. En definitiva, que Rajoy, com Aznar, "parlarà català en la intimitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe i a la pregunta de si Catalunya podria aconseguir el concert econòmic, Chaves assenyala que el PP "vol governar i CiU li està anant al darrere", i si arribés a guanyar el 20 de novembre, "que encara cal veure-ho, no m'estranyaria, en absolut, que Rajoy tornés, una altra vegada, a parlar català en la intimitat".

Chaves afegeix que el règim financer de Catalunya és a l'Estatut d'Autonomia "i a això ens hem d'atenir, i no a una altra figura ni a un altre model". Sobre les negociacions per completar el desenvolupament de l'Estatut, Chaves aprecia "absoluta normalitat", tot i que no sap què passarà després del 20 de novembre.

El vicepresident també es refereix a Bildu, i en concret, a la possibilitat de presentar una moció de censura contra el diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, per la seva actitud amb les víctimes del terrorisme. En aquest sentit, assenyala que el fet de "llançar brindis al sol sense cap fonament, quan no hi ha probabilitat d'establir mocions de censura, l'únic que fa és provocar una sensació de victimisme cap a Bildu, gens adequat en aquests moments".

També subratlla que, segons la seva opinió, a Garitano se li hauria d'exigir més lleialtat i estima que "si és possible recompondre l'acord entre els tres partits polítics, aquesta seria una bona decisió". En relació amb la possibilitat que Sortu es presenti a les eleccions generals, Chaves comenta que això dependrà del Tribunal Constitucional, si bé aclareix que "no ha de ser igual, ni seguir els mateixos arguments que amb Bildu".

Sobre la cita del 20 de novembre, Chaves reconeix que el PSOE passa per una situació electoral difícil, més que el PP, si bé el dia a dia contrasten les iniciatives socialistes amb la inactivitat del líder del PP, Mariano Rajoy, de qui diu que és "una persona còmoda, a qui sembla que no li agrada gaire treballar".

Chaves assegura que el candidat socialista Alfredo Pérez Rubalcaba té "una cosa important" com és haver assumit el lideratge del partit "en un moment delicat, quan totes les cartes juguen en contra del PSOE", i a més, té "força per guanyar i programa".

Chaves també es refereix a l'acord assolit la matinada de divendres entre el PSOE i PP per reformar la Constitució i establir una disciplina d'equilibri pressupostari. El qualifica de "necessari, oportú i magnífic per a Espanya". El dirigent socialista precisa que l'acord s'emmarca en la història de "concertació i consens" i que forma part dels "grans acords d'aquest país".

També en l'àmbit econòmic Chaves afirma que les últimes mesures aprovades en consell de ministres van destinades a crear riquesa, però també a impulsar el creixement econòmic, que prendrà forma el 2012, any en què el vicepresident també preveu un augment de l'ocupació.

stats