POLÍTICA
Política 05/03/2014

CiU demana a Antifrau que investigui suposades irregularitats d'una empresa pública de Cornellà

Sospita que el gerent de l'empresa pública va contractar serveis a la seva empresa privada per valor d'1,3 milions entre 2004 i 2012

Acn
3 min

CornellàCiU ha demanat a l'Oficina Antifrau de Catalunya que investigui possibles irregularitats a l'empresa municipal Procornellà. El grup a l'oposició sospita que el gerent, Jose Antonio Marín i una treballadora, D. Jiménez, haurien facturat més d'1,3 milions d'euros entre el 2004 i el 2012 per serveis externs que Procornellà contractava a l'empresa privada propietat de Marín. Un fet que vulneraria la Llei d'incompatibilitats del personal al servei de les Administracions Públiques, ja que tots dos cobren un sou de l'empresa pública, 90.000 euros anuals en el cas del gerent. El mateix interventor municipal anotava la incompatibilitat en els informes financers del 2004, 2005 i 2006, documents que CiU ha traslladat també a Antifrau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha moviments creditors en comptes de proveïdors corresponents a l'empleat de la societat Sr. Marín per import de 38.043 euros. Malgrat que el contracte laboral d'aquest empleat contempli la possibilitat de remunerar-lo pels treballs de redacció i direcció de projectes, aquest vulnera la normativa sobre incompatibilitat del personal al servei de les Administracions Públiques que li és d'aplicació". D'aquesta manera anotava l'interventor municipal en l'informe de control financer de l'any 2004 una possible irregularitat a l'aleshores Empresa Municipal de Desenvolupament Urbà de Cornellà (EMDUCSA) i posteriorment anomenada Procornellà. Un informe, que juntament amb altres documents, el portaveu de CiU a l'Ajuntament de Cornellà, Jordi Rossell, ha traslladat aquest dimarts a l'Oficina Antifrau de Catalunya perquè ho investigui.

Més d'1,3 milions facturats

CiU sosté que el gerent i una treballadora de l'empresa haurien facturat a Procornellà a través del despatx privat que té Marín com a arquitecte un total de 1.321.842,57 euros entre els anys 2004 fins el 2012. Un import que haurien percebut per a la realització de treballs externs i puntuals com la redacció i direcció de projectes d'habitatge públic, estudis de seguretat, control de qualitat o visites d'obres, entre d'altres, al marge dels seus salaris com a treballadors de Procornellà.

Segons les informacions que maneja CiU, la xifra s'hauria dividit en 1.212.499,49 que hauria cobrat el gerent de l'empresa, José Antonio Marín i 109.343,08 euros, els que hauria rebut la treballadora D. Jiménez. CiU afirma que desconeix si aquestes suposades irregularitats s'haurien pogut cometre abans del 2004, quan l'expresident José Montilla era l'alcalde de Cornellà, i tant ell com José Luis Morlanes estaven al capdavant d'EMDUCSA, essent també aquesta una empresa 100% municipal que estava ja sota la gerència del mateix José Antonio Marín. Procornellà gestiona una gran varietat de serveis municipals, des dels parcs esportius municipals, el Centre d'Empreses o l'Auditori, fins a la Fira de Cornellà i la gestió urbanística.

La denúncia presentada per CiU a l'Oficina Antifrau també sol·licita que s'aclareixin les responsabilitats que podria tenir l'actual president de Procornellà i alcalde de la ciutat, el dirigent socialista Antonio Balmón, i el vicepresident, Antonio Martínez Flor per, de confirmar-se, "haver consentit les operacions fraudulentes".

Pràctica habitual des del 1997

L'Ajuntament de Cornellà confirma aquests pagaments extraordinaris al gerent de Procornellà al marge del seu sou perquè així ho estableix el seu contracte laboral, signat el 1997. I afegeix a més que és des d'aquest any, el 1997 i no el 2004, que es venen produint, és a dir, fa ja més setze anys.

Segons ha explicat Martínez Flor a l'ACN, el contracte contempla que "amb independència del salari que té l'actual gestor com a treballador de Procornellà, se li encarregaran projectes d'obres pagant-li el 20% dels honoraris" que, aleshores marcava, perquè ara ja no ho fa, el Col.legi d'Arquitectes de Catalunya. I que per tant, no és una pràctica il·legal, afegeix.

En aquest sentit, ha explicat que l'Ajuntament va considerar apropiat un 20%, quan l'habitual era un 40%, perquè suposava un estalvi del 80% en les arques municipals. És a dir que, segons les xifres de CiU, l'Ajuntament s'hauria estalviat entre el 2004 i el 2012 més de 5 milions d'euros. Martínez ha explicat que aquestes feines extraordinàries són només per a projectes urbanístics impulsats per Procornellà amb finalitat de venda al públic, ja siguin de promoció lliure o pública, com aparcaments, locals i habitatges. I ha apuntat que el propi interventor municipal ja proposava en l'informe financer del 2011 incloure aquests pagaments dins la nòmina dels dos treballadors, com una solució per regularitzar-ho.

Amb tot, des de l'Ajuntament es mostren molt tranquils i ja estan recopilant totes les dades i pagaments efectuats al llarg d'aquests anys a Jose Antonio Marín i D. Jiménez per lliurar-ho a l'Oficina Antrifrau de Catalunya quan aquesta els ho sol·liciti.

stats