Política
Política 08/09/2011

Duran i Lleida: “Em sento cada cop més allunyat d'una Espanya que no aixeca cap veu contra la inèrcia de recentralització”

El portaveu de CiU al congrés considera que “avui per avui no hi ha perill de trencament” perquè bona part dels catalans “no comparteixen el pensament del sector catalanista més radicalitzat” que vol la independència. Supedita qualsevol futur pacte amb el PP al fet que “s'accepti la proposta de pacte fiscal” de la coalició nacionalista

Redacció
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu CiU al Congrés dels Diputats, durant l'entrevista als 'Matins de TV3'

BarcelonaJosep Antoni Duran i Lleida assegura que “cada cop” se sent “més allunyat d'una Espanya que no aixeca cap veu contra la inèrcia de recentralització” i que “proposa una reforma constitucional que exclou forces polítiques”. Així ho ha expressat el portaveu de CiU al Congrés en una entrevista a Els matins de TV3, en què ha lamentat que “l'Espanya d'avui no és com la del 79, que vam construir entre tots després de la dictadura”. No obstant, el secretari general de CiU creu que “avui per avui no hi ha perill de trencament” perquè bona part dels catalans “no comparteixen el pensament del sector catalanista més radicalitzat” que vol la independència. “El nostre paper ha de ser estendre la taca d'oli del catalanisme i el nacionalisme a tots aquells que no comparteixen el nostre pensament”, ha dit Duran i Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu de CiU a Madrid té “el convenciment” que el Partit Popular tindrà majoria absoluta al 20-N, ja que “així ho avalen les enquestes” i “ a més el PSOE no està fent bé les coses”, diu, però assegura que CiU treballarà en la campanya electoral per “evitar-ho”: “Una majoria absoluta no seria ni bona per al mateix PP ni, evidentment, per a Catalunya”. En aquest sentit, Duran i Lleida assegura amb fermesa que “qualsevol possible futur pacte amb el PP” passa perquè “s'accepti la nostra proposta de pacte fiscal”, que ha d'incloure una reducció de la solidaritat: “No té sentit que, després de més de 25 anys d'exercici de solidaritat de Catalunya respecte de l'Estat” aquesta continuï “igual” mentre “a casa nostra hi ha tanta gent que té veritables problemes econòmics”, ha sentenciat Duran i Lleida. De cara al 20-N, el candidat a Madrid assegura que CiU no “dramatitzarà” com el PSOE, que l'únic argument de precampanya que utilitza és “vénen eleccions, arriba la dreta i CiU pactarà amb el PP”. El diputat denuncia que els socialistes “s'obliden” que “quan els ha convingut, i especialment per fotre Catalunya”, han sigut els primers “de posar-se d'acord” amb els populars. No obstant, el portaveu al Congrés ha declinat parlar de “possibles futurs pactes” fins passades les eleccions.

Duran i Lleida també ha volgut reafirmar la postura de CiU enfront la reforma constitucional i assegura que “la millor manera de mostrar el nostre rebuig era no participar de la votació”. “No podíem dir que no” a una proposta que ve d'Europa” degut a “la forma europeista del nostre model de catalanisme”, però “ens hi havíem d'expressar contraris” no participant-hi, assegura el portaveu al Congrés.

stats