Política 21/01/2015

CiU i ERC dónen llum verda a la Generalitat perquè pugui seguir endeutant-se fins que s’aprovin nous pressupostos

El PSC i el PP s'han abstingut, mentre que ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP han votat en contra del decret de pròrroga pressupostària

Laia Vicens
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha presentat el decret de pròrroga pressupostària / ACN

BarcelonaEl Parlament ha donat llum verda al decret de pròrroga pressupostària del Govern. Es tracta d’un tràmit necessari perquè la Generalitat es pugui continuar endeutant fins que s’aprovin els pressupostos del 2015. Segons ha defensat el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, el decret evitarà l’impagament de les amortitzacions del deute, que, si es produís, provocaria un sobrecost en interessos. Aquest decret quedarà sense efecte si s’acaben aprovant uns pressupostos que CiU i ERC continuen negociant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament, els vots d’aquests dos grups han sigut suficients per tirar endavant la pròrroga. El diputat dels assumptes econòmics d’ERC, Pere Aragonès, que lidera la banda republicana en les negociacions dels comptes amb el Govern, ha deixat clar el “caràcter tècnic però necessari” d’aquest decret. Aragonès ha insistit que “Catalunya produeix prou recursos fiscals per no estar endeutats i dependre dels mercats financers”.

El PSC s’ha abstingut, tot i que en principi havien anunciat que hi votarien “favorablement”. La diputada Alícia Romero ha argumentat que no volen “posar bastons a les rodes”, però ha lamentat que s’hagi hagut d’arribar a aquest punt i ha recordat, en aquest sentit, que el Govern de CiU “ha estat incapaç” d’aprovar mai uns pressupostos a temps, i ja fa cinc anys que cal recórrer a aquest mecanisme. També s’ha abstingut el PP, que ha utilitzat el mateix argument que Ciutadans, que hi ha votat en contra: la pròrroga demostra “la pèssima gestió” del Govern. Tant el diputat popular, José Antonio Coto, com el de C’s, José Manuel Villegas, han utilitzat aquesta expressió.

Des d’ICV-EUiA, el diputat Josep Vendrell ha vinculat “les circumstàncies polítiques” de l’acord CiU-ERC amb el debat pressupostari i ha apel·lat a la “coherència” per no aprovar el decret, donat que els ecosocialistes van presentar una esmena a la totalitat. “Els pressupostos han d’aprovar-se quan toca, no han de ser una eina de regateig polític”, ha afirmat. També per coherència la CUP no ha donat suport al decret presentat per Mas-Colell.

El Parlament ha convalidat un decret llei aprovat pel Govern

El Govern va aprovar aquest decret el 23 de desembre, i va entrar en vigor de forma automàtica l’1 de gener en no haver-se aprovat els comptes. Així, s’autoritza les entitats del sector públic a noves operacions d’endeutament per poder cobrir les amortitzacions previstes per a aquest any, i es fixa que l’increment del deute viu de la Generalitat i de les empreses públiques no pot superar el límit autoritzat en els pressupostos de l’any passat.

La intenció del Govern és que la pròrroga no s’allargui més enllà de la primera setmana de febrer. El debat final dels comptes es durà a terme entre el 4 i 5 del mes que ve.

stats