NOU FINANÇAMENT
Política 07/09/2012

El grup de treball del pacte fiscal acorda no eternitzar la negociació i blindar el model del Parlament

CiU, ICV i ERC han acordat també buscar un posicionament conjunt contra el repartiment del dèficit fixat per l'Estat espanyol que inclogui altres forces

Roger Tugas
2 min
Els assistents a la reunió pel pacte fiscal / PERE VIRGILI

BarcelonaEls representants del Govern, CiU, ICV-EUiA, ERC i DCat s'han reunit aquest divendres al matí en la primera reunió del grup de treball del pacte fiscal i han acordat no eternitzar les negociacions amb el govern espanyol i defensar íntegrament el model pactat per aquests partits al Parlament. "No se'ns pot eternitzar", ha defensat el portaveu del Govern, Francesc Homs, que creu que la negociació "no pot anar més enllà dels propers mesos". Durant aquest temps, Homs reclama una "resposta en un sentit o altre" a la proposta que Artur Mas farà el 20 de setembre a Mariano Rajoy, "en especial pel que fa allò que no requereix diners", com que la Generalitat recapti els impostos dels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que "l'experiència diu que la negociació no és en va i, si [el govern espanyol] diu que 'sí', no complirà". Per això, el líder dels republicans explica que estan al grup de treball per "insistir-li al president de la Generalitat que hi ha un mandat parlamentari" que força a què "el Govern es prepari ell per recaptar els impostos" faci el que faci l'executiu estatal. Junqueras també ha aconseguit el compromís perquè els partits i la Generalitat facin una campanya internacional per explicar el dèficit fiscal i la proposta de pacte fiscal a nivell internacional.

Per la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, creu que "el futur del pacte fiscal queda aigualit amb el rescat" però ha aconseguit que l'executiu es comprometi a convocar una reunió amb els partits del grup de treball i oberts a d'altres -en especial, el PSC- per acordar una "postura conjunta sobre el repartiment de la reducció del dèficit feta pel govern espanyol, que és desproporcionada i inequitativa". "La Generalitat té el 50% de la despesa i ha de reduir el 70% del dèficit", ha denunciat. "El Govern promourà fórmules polítiques per fer pinya" contra aquest fet, ha avançat Homs.

El grup de treball d'aquest divendres ha acordat el funcionament que tindrà en les properes reunions, que haurien de ser mensuals, buscar l'adhesió d'entitats a la proposta de pacte fiscal per reforçar-ne la negociació, trobar alguna fórmula per explicar la proposta a la resta de l'Estat i que Mas informi la resta de partits del grup de com s'ha desenvolupat la reunió del dia 20 amb Rajoy. Quant a la implicació del PSC en les negociacions, CiU i ERC han subratllat que les abstencions dels socialistes al nucli de la resolució del Parlament els impedeix formar part del grup de treball amb capacitat decisòria.

stats