Política 07/06/2013

CiU assumeix el "desgast" però coincideix amb ERC que guanya el dret a decidir: la valoració de l'enquesta d''El Periódico'

Francesc Homs diu que, malgrat el transvasament de vots als republicans, CiU mantindrà l'aposta sobiranista. Marta Rovira (ERC) reclama "el màxim consens" entre els partits favorables a la consulta i Rivera (C's) diu que el sondeig pot "dinamitar el silenci extern de CiU"

Ara
2 min

BarcelonaL'última enquesta del GESOP per a 'El Periódico' indica que, si avui hi hagués eleccions anticipades, ERC guanyaria les eleccions amb 40 diputats, i CiU, que perdria 15 escons, es convertiria en segona força. CiU i ERC n'han fet una primera valoració als micròfons d''El món a RAC1' i a 'Els matins', de TV3:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Marta Rovira (ERC): "És només una enquesta. Marca una tendència, però hem de continuar treballant amb el deure d'impulsar la consulta". La secretària general d'Esquerra subratlla que "guanya el bloc del dret a decidir", i remarca que "aquest ha de ser el rumb" a seguir. "No ens serveix anar sumant diputats en enquestes o en conteses electorals, volem treballar per donar capacitat als catalans per decidir el seu futur", ha conclòs. Ha reclamat "el màxim consens" entre els partits polítics a favor de la consulta, així com convèncer els reticents.

Francesc Homs (CiU): "L'enquesta constata que la centralitat, la gran majoria, està pel dret a decidir". El portaveu del Govern i conseller de la Presidència diu que el sondeig posa de manifest que CiU "assumeix el desgast" de "tots els fronts oberts" que té Catalunya, principalment la crisi econòmica i les retallades. Homs assegura que, malgrat el transvasament de vots als republicans, CiU mantindrà l'aposta sobiranista.

Josep Rull (CDC): "Sabem el que passa després de les últimes eleccions, però és cert que marca tendència". El secretari d'Organització de CDC ha subratllat la "lectura positiva" que es desprèn de l'enquesta: "La centralitat se situa a l'entorn dels que defensem el dret dret a decidir [...] i el procés sobiranista". Malgrat els 15 diputats que perdria CiU, Rull assegura que "el desgast de Convergència no s'amplia, sinó que eixampla les fronteres". Sobre les declaracions del líder d'Unió, Duran i Lleida, la setmana passada, en què va assegurar que "quan algú fa el discurs d'una altra força política, sempre acaba guanyant l'original", Rull ha dit que "no hi ha originals ni còpies", sinó "un moviment de fons" que requereix estar "a l'altura del moment històric".

Joan Herrera (ICV): Segons el líder ecosocialista, el més destacat d'aquesta i d'altres enquestes recents és la tendència a la baixa dels partits que han abanderat l'austeritat. "Cal a CiU o al PSOE per construir una alternativa? De forma categòrica, no", ha apuntat. A l'enquesta de 'El Periódico', ICV-EUiA obté una intenció de vot del 8% i se situa a tocar del PSC en projecció d'escons.

Albert Rivera (C's): "Hem de ser cauts amb les enquestes, malgrat que ens siguin favorables". El president de Ciutadans diu que el sondeig constata que "l'independentisme polaritza els vots". Assegura que l'enquesta pot "dinamitar el silenci extern de CiU" i pot fer que alguns dirigents es repensin la seva postura. Destaca que "s'està canviant el mapa polític" de Catalunya i admet que "Ciutadans està a tocar de poder ser la tercera força en intenció de vot". Combrega amb la postura de Duran i Lleida que "sempre guanya l'original", i subratlla que "el discurs sobiranista és d'ERC", i que CiU "està deixant de banda una part del seu electorat".

stats