PACTE FISCAL
Política 25/10/2011

CiU, ERC i el concert: D'acord en tot menys amb la consulta

Els grups parlamentaris registren les seves propostes de conclusions sobre la comissió parlamentària del pacte fiscal. El PSC parla de millorar el finançament, però no concreta més per no tancar la porta a sumar-se a un eventual acord després del 20-N. El PP rebutja un model basat en el concert per antiestatutari. ERC, ICV-EUiA i Solidaritat volen una consulta prèvia per reforçar la negociació

Ara
2 min

BarcelonaEls grups parlamentaris han registrat avui al Parlament les seves propostes de conclusions de la comissió parlamentària sobre el concert econòmic que s'ha fet els últims mesos i que es tanca divendres. Els dos grups més coincidents en les seves conclusions són CiU i ERC -ja van votar plegats una resolució en el debat de política general-, que només difereixen en la necessitat de fixar una consulta prèvia a la negociació amb Madrid, com defensa ERC, però també ICV-EUiA i Solidaritat. Convergents i republicans coincideixen que el nou sistema de finançament es basi en la “més estricta relació bilateral entre Estat i Generalitat", informa l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Deixen clar que el model passa perquè l'Agència Tributària de Catalunya sigui qui gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni “tots els tributs”,a més de capacitat normativa sobre tots ells, per després acordar amb l'Estat, de forma bilateral en la Comissió Mixta Estat Generalitat, una quota en concepte de serveis prestats i solidaritat interterritorial, sempre amb la premissa que Catalunya “no pot perdre capacitat fiscal un cop feta la contribució a la solidaritat i alhora els diners només es podran destinar a aquelles polítiques més bàsiques de l'estat del benestar i no a polítiques que precisament Catalunya no es pot permetre". CiU proposa que aquesta limitació s'especifiqui per llei, mentre que ERC no entra a valorar de quina manera s'hauria de definir aquest nou concepte de solidaritat amb la resta de territoris de l'Estat. També coincideixen en la sortida de la LOFCA.

El PSC, en la seva proposta de conclusions, opta per l'ambigüitat. Considera que caldria modificar l'Estatut -en contra del que ha conclòs l'Institut d'Estudis Autonòmics-, defensen l'actual model de finançament vigent des del 2009 i proposa “més autonomia financera” amb un “model més just” que reconegui “l'esforç fiscal” dels catalans. Amb aquesta fórmula, els socialistes deixen la porta oberta a sumar-se a l'acord definitiu que el Parlament discutirà després del 20-N. El PSC proposa, finalment, que s'estableixi per escrit el "blindatge del principi de lleialtat institucional i el reforç del principi de suficiència i autonomia financera", com a eixos prioritaris a l'hora de plantejar "qualsevol revisió" del model de finançament.

En canvi, el PP rebutja un model basat en el concert econòmic per antiestatutari. En la seva proposta de conclusions, els populars recorden que el finançament de les autonomies "de règim comú" s'ha de regular a través d'una "llei orgànica" (LOFCA) i que són les Corts Generals espanyoles les encarregades de la seva aprovació. El PP també constata que la solidaritat econòmica de la que participa Catalunya ha d'anar "lligada" a "objectius i finalitats" concretes de les autonomies receptores dels recursos catalans.

Més enllà de la consulta prèvia sobre el concert, ICV-EUiA també en proposa una altra de simultània sobre la política econòmica del Govern. Els ecosocialistes es mostren molestos amb el funcionament de la comissió parlamentària pel pacte fiscal perquè "pràcticament no hi ha hagut debat sobre les propostes dels diversos grups parlamentaris" un fet que considera un "greu dèficit". A més, aposta perquè la comissió continuï més enllà del 20-N.

stats