Política
Política 10/01/2012

Oriol Pujol acusa el govern espanyol de recentralitzar competències amb l'excusa de la crisi

El president parlamentari de CiU acusa el ministre Montoro de voler “centrifugar” la responsabilitat del dèficit, i recorda a l'executiu de Rajoy que encara té marge per “ajustar-se” abans d'acusar les autonomies d'excés de despesa

Ara
2 min

BarcelonaEl secretari general adjunt de CDC i president del grup parlamentari de CiU considera que l'executiu de Mariano Rajoy aprofita el context conjuntural de la crisi econòmica per recentralitzar competències i poders que pertanyen a les autonomies. Ho ha dit en una entrevista a Els matins de TV3, en què ha acusat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, de voler “centrifugar” la responsabilitat del dèficit. Pujol recorda al govern espanyol que encara té marge per “ajustar-se”, abans d'acusar les autonomies d'excés de despesa, i insta l'executiu espanyol a “estrènyer-se el cinturó” i teixir un pla de contenció, tal com ha estat fent Catalunya “des de fa un any”. Respecte al dèficit català, situa l'assoliment d'un “cert equilibri” al 2013. El president del grup parlamentari de CiU també ha aprofitat per recordar que CiU va votar no a la investidura de Rajoy perquè no ha estat "receptiu" amb el pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Respecte als pressupostos del 2012 de la Generalitat, Pujol celebra el pas de Pere Navarro per alinear-se amb el Govern, però alhora ha exhibit prudència en el fet que aquest suport s'acabi materialitzant: “Ja veurem si el PSC està disposat a parlar i a assumir el rol que té, tenint en compte l'herència que ha deixat al país”. Considera lícit el ple monogràfic sobre les retallades sol·licitat pel “nou PSC”, sempre que sigui per buscar solucions i no “mala maror”. No obstant això, els insta a presentar un pressupost alternatiu, en comptes de generar “només” un debat estèril.

Pujol ha valorat la predisposició que "a priori" han mostrat PPC, ERC i PSC per sumar esforços de cara a l'aprovació dels pressupostos, i assegura que el Govern està disposat a "fer cessions" al voltant del tiquet moderador de sanitat i a la taxa de pernoctacions, sempre que es presenti una "alternativa" coherent.

Oriol Pujol ha situat el seu pare, Jordi Pujol, com un gran referent del catalanisme, tot i que ha assegurat que ell no és dels que “més pujoleja”, i ha posat en relleu la transició de Pujol a Mas: “El president Mas és un dels actius polítics més importants que tenim al país, i n'hi ha per anys”. Reconeix que entre Convergència i Unió hi ha sensibilitats diferents, però ha apostat per reforçar el que els “uneix” per davant del que els “separa”.

stats