Publicitat
Publicitat

Les abstencions de CiU i PNB salven el sostre de despesa de Zapatero i Salgado al Congrés

La vicepresidenta adverteix que els pressupostos de 2012 encara retallaran més despesa i ni tan sols arribaran a aquest sostre. CiU adverteix que no donarà la seva aprovació als pressupostos

Les abstencions del PNB i CiU al Congrés s'han sumat aquest dimarts a les d'UPN i Coalició Canària per permetre l'aprovació del sostre de despesa per al 2012, l'últim gran escull de la legislatura abans del debat de pressupostos espanyols.

Zapatero ha aconseguit aquesta vegada l'abstenció de CiU, però la federació ja ha avançat que no donarà el seu vistiplau als comptes del govern espanyol. El sostre de despesa fixa el marc per als pressupostos del 2012, però la vicepresidenta Elena Salgado ha anunciat que quan els comptes arribin al Congrés al setembre possiblement incorporaran una despesa inferior a la fixada avui, fet que anticipa noves retallades.

PP, ERC i ICV s'hi han oposat. La votació al Congrés s'ha produït en una nova jornada de fortes turbulències per a l'economia espanyola en què el rescat de Grècia i el perill de contagi a Itàlia han impulsat la diferència de la prima de risc del deute espanyol fins als 383 punts de diferència respecte al bo alemany.

L'aprovació del sostre de despesa, que se situa en els 117.353 milions, un 3,8% menys que al 2011, és un pas imprescindible i un baló d'oxigen per al govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que aquest dimarts s'ha reunit amb Herman Van Rompuy i ha reclamat a Alemanya que s'impliqui en la solució de la crisi del deute.

Salgado ha recordat que el sostre de despesa permet "assegurar" l'objectiu de reducció del dèficit fins al 3,2% del PIB al 2012. A més, ha afirmat que suposa la consolidació de les reformes que s'han posat en marxa i que permeten assegurar la recuperació.

En aquest marc, ha destacat que el govern espanyol va encertar les seves previsions als pressupostos generals de l'Estat dels anys 2009 i 2010, fet que hauria de donar garanties en un moment en què "les incerteses són significatives". En tot cas, segons Salgado, al 2012 els ingressos podrien estar "per sobre" del que s'ha pressupostat.

Salgado anuncia possibles retallades addicionals als pressupostos

Salgado també ha fet referència a la situació que s'ha viscut aquest dimarts pel que fa al deute i ha destacat la "importància" d'aprovar el sostre de despesa davant la "inestabilitat" que viuen als mercats, fet que fa imprescindible assegurar el compromís amb la reducció de la despesa i amb uns comptes "realistes".

A més, ha avançat que al mes de setembre, quan l'executiu porti al Congrés el projecte de pressupostos per al 2012, la quantitat de despesa podria ser inferior al sostre de despesa fixat aquest dimarts, "un compromís més amb aquesta política d'estabilitat i amb el compliment de la senda de consolidació fiscal", ha dit.

Zapatero ha comptat de nou amb l'abstenció de CiU i el PNB, dues formacions que també van permetre l'aprovació del sostre de despesa del 2011. El sostre de despesa també s'examina aquesta setmana al Senat on previsiblement comptarà amb el mateixos suports però serà rebutjat a causa de la majoria del PP a la cambra alta. Del Senat tornarà al Congrés, que li donarà el vistiplau definitiu dijous.

CiU lamenta que els comptes no siguin "més austers"

CiU ha permès l'aprovació del sostre de despesa amb la seva abstenció malgrat que el portaveu econòmic de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha apuntat que a la seva formació li hagués agradat uns comptes més austers i ha lamentat que l'executiu espanyol es negui a pagar el fons de competitivitat.

Amb tot, Sánchez Llibre ha recordat que el sostre de despesa implica 8.000 milions d'euros més per a les comunitats autònomes i 2.000 més per als ajuntaments, uns recursos addicionals que segons CiU no haurien de tenir una orientació finalista i haurien de ser de "lliure disposició" per part dels governs autonòmics.

ICV demana a Zapatero que "replantegi" el pla d'estabilitat

No és el criteri d'ICV. La seva portaveu a la cambra, Núria Buenaventura ha demanat al president espanyol que "replantegi" completament el pla d'estabilitat i posi en marxa mesures de xoc per al canvi del podem productiu i la reducció de la dependència energètica.

Segons Buenaventura, si no s'haguessin aplicat les mesures "imposades" pels mercats no s'hagués aturat el procés de recuperació econòmica que segons ha afirmat es vivia al desembre del 2010. En aquest marc ha demanat al govern espanyol que mobilitzi tots els seus recursos i augmenti impostos per valor d'un 0,7% del PIB.

Ridao diu que el sostre és la plasmació d'una política "equivocada"

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha afirmat que els comptes de Salgado pel que fa al sostre de despesa són l'expressió d'una política "equivocada" com ho demostren, ha dit, els moviments d'uns mercats que són "insaciables" amb el deute espanyol.

A més, segons Ridao, el sostre de despesa que ha presentat Salgado és "voluntarista en excés" perquè parteix de previsions de creixement "més que dubtoses", i a més "vulnera el principi d'autonomia financera de les Comunitats Autònomes". "ERC no pot donar en cap cas suport a aquest sostre de despesa", ha sentenciat.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT