Política 18/01/2012

CiU i PP tomben les esmenes a la totalitat als pressupostos de la Generalitat

El Parlament dóna llum verda a la tramitació parlamentària dels comptes del 2012 en una votació que confirma l'acostament de CiU i PP

Ara
3 min
Un instant de la votació al Parlament

BarcelonaEls grups de CiU i el PP i el diputat Joan Laporta han donat llum verda al tràmit parlamentari del pressupost del 2012 en votar en contra aquest dimecres de les esmenes a la totalitat que havien presentat els grups del PSC, ICV-EUiA, ERC, C's i Solidaritat. Durant el tràmit al Parlament, els comptes que ha proposat el Govern de CiU -que preveuen una retallada del 0,7% i un increment dels ingressos amb mesures com el tiquet moderador sanitari o la taxa turística- podran ser modificats per la via de les esmenes parcials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El resultat de la votació ha estat de 77 vots en contra (CiU, PP i Laporta) i 53 a favor (la resta de l'oposició). El PP ha articulat el discurs de la responsabilitat en considerar que CiU a Catalunya i els populars a Madrid s'han trobat amb el mateix: "un forat ocult, uns comptes ficticis fruit de l'enginyeria pressupostària i un deute insostenible". "Això és el que tenim en comú, aquesta és l'autèntica relació directa entre el govern espanyol i el català, que l'esquerra ha deixat el país trinxat", ha subratllat el portaveu del PP al Parlament. Però també ha alertat que el Govern no pot entendre "l'ajuda" del PP com un xec en blanc, perquè ara per ara, el PP votaria en contra dels pressupostos si l'executiu no els corregeix durant el tràmit, informa l'ACN.

Millo: "El Govern juga amb foc"

Millo també ha advertit que "la historieta de la geometria variable" no pot continuar per sempre, perquè el Govern "juga amb foc cada cop que espera que surti la bola que toca". "Un dia serà una moció, una llei o qui sap si són uns pressupostos", ha avisat, en la línia del que ja havia deixat anar la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, durant la sessió de control al president Mas.

Per PSC i ICV-EUiA, els els comptes posen Catalunya "al límit de la cohesió social". Totes dues formacions s'han oposat a les retallades i han instat l'executiu a convertir-les en "austeritat intel·ligent" per posar l'èmfasi en les mesures necessàries per reactivar l'economia. El conseller, per la seva banda, ha defensat els pressupostos com a "garantia del manteniment de l'estat del benestar".

El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, ha demanat al Govern que canviï el seu full de ruta, i ha lamentat que l'executiu hagi optat pel PP com a soci quan tenia a l'abast un acord nacional amb els republicans, que han ofert una alternativa real als comptes que passa per millorar els ingressos a partir de recuperar l'últim tram eliminat de l'impost de successions i d'introduir un impost sobre la banca. El republicà ha alertat del perill de pactar amb el PP, que ara pot sortir "barat" a CiU però que li costarà car al país, perquè els populars contraposen el país a la crisi, ja que demanen tancar TV3 i consideren, segons ell, que la CCMA o el Consorci de Normalització Lingüística són "xiringuitos". El republicà ha dit que entén que el conseller Mas-Colell i el Govern estiguin tenint una actitud prudent amb l'executiu de Mariano Rajoy, però ha lamentat que estiguin demorant un conflicte que està penalitzant cada dia Catalunya, com és el dèficit fiscal.

Mas Colell: "No hem d'anar de pressa a la confrontació"

En resposta al republicà, Mas-Colell ha recordat a Puigcercós que el govern espanyol és el que és, i seria "bastant poc realista i fins i tot immadur pretendre que la cosa és diferent". El PP, ha continuat, "té història", però s'ha de respectar un govern escollit per molta gent. I precisament per això, el conseller ha apostat per "no anar de pressa a la confrontació", perquè fer-ho seria una "imprudència". Això no treu, segons Mas-Colell, que no s'hagi de deixar clau a Madrid que cal respectar la identitat i les institucions catalanes i que hi ha línies vermelles que no es poden traspassar, com la CCMA o la política lingüística.

stats