ELECCIONS MUNICIPALS
Política 28/05/2011

CiU i PSC assumeixen que Trias presidirà l'àrea metropolitana de Barcelona

El consens a l'ens serà necessari, ja que els socialistes seran el primer partit en nombre de representants al Consell Metropolità i també tindran un important pes al Consell d'Alcaldes

Efe
2 min

BarcelonaCiU i PSC assumeixen que el futur alcalde de Barcelona, Xavier Trias, presidirà l'àrea metropolitana de Barcelona, però els dos partits coincideixen que "aquest ens haurà de governar amb consens", segons han assegurat a Efe fonts d'aquestes formacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, encara que el PSC ha perdut el control de la Diputació de Barcelona, aquestes fonts apunten que serà el primer partit en nombre de representants al Consell Metropolità i que també tindrà un important pes al Consell d'Alcaldes. Per tant, CiU i PSC estan condemnats a entendre's en aquest organisme, pel pes del PSC a l'àrea metropolitana i perquè CiU governarà la seva principal ciutat, Barcelona.

En qualsevol cas, en el procés d'elaboració de la llei de recuperació de l'àrea metropolitana els dos grans partits catalans ja van pactar deixar aquest organisme al marge de la confrontació política.

Fonts de CiU recorden que l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, es va comprometre verbalment que la persona que exercís l'alcaldia de Barcelona presidiria l'àrea metropolitana de Barcelona, pacte que la federació dóna per fet que es complirà. Per la seva banda, fonts del PSC asseguren que el procediment d'elecció del president de l'àrea metropolitana fa "molt difícil" que no sigui l'alcalde de Barcelona qui presideixi aquest organisme.

La llei de recuperació de l'àrea metropolitana es va pactar al final de l'anterior mandat i inclou un complex mecanisme de designació del seu president que obliga en la pràctica a 'cohabitar' CiU i PSC. D'acord amb la llei, el president de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) "és elegit pel Consell Metropolità entre els seus membres que tenen la condició d'alcaldes". Això no obstant, la llei afegeix també que l'esmentada candidatura ha de tenir "el suport del Consell d'Alcaldes, amb el vot favorable dels alcaldes de municipis que representin dues terceres parts de la població de l'Àrea Metropolitana", cosa que fa decisiu el vot de qui governi Barcelona. Si no s'aconsegueix aquesta majoria, el candidat proposat pels partits amb representació al Consell Metropolità hauria d'obtenir "una majoria de tres cinquenes parts".

stats