CONCERT ECONÒMIC
Política 21/07/2012

CiU i PSC esgotaran la negociació

Artur Mas i el líder del PSC, Pere Navarro, van conversar ahir per telèfon sobre el pacte fiscal. Els separa la Hisenda pròpia, però no tiren la tovallola per trobar una entesa in extremis abans de dimarts.

Roger Tugas
3 min
LA POR A QUEDAR D'ESQUENA ALS EXSOCIS, ALS AGENTS SOCIALS I ALS VOTANTS El concert econòmic és un model que el PSC rebutja, però al qual no pot tancar la porta perquè l'allunya de la principal força catalana -CiU-, dels exsocis del tripartit -ICV i ERC-, dels sindicats tradicionalment propers -UGT i CCOO- i del seu votant -gairebé un 74% del seu electorat hi dóna suport, segons el CEO-. Pere Navarro ha de fer equilibris.

BARCELONA.Assolir un pacte fiscal que satisfaci a la vegada PSC i ERC seria resoldre la quadratura del cercle i, a quatre dies del ple que hi ha de donar llum verda, els nacionalistes encara no han estat capaços d'encertar la fórmula que deixi tothom content. Ja ho va avançar fa un mes a l'ARA el primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, que Artur Mas hauria de triar entre ells i els republicans i, des de llavors, la incompatibilitat no s'ha trencat. El president i el cap de l'oposició van parlar ahir per telèfon en el contacte que Navarro havia requerit tenir abans del ple del pacte fiscal de dimecres vinent i la conversa va portar poques novetats malgrat la bona voluntat de l'un i l'altre. L'Agència Tributària pròpia segueix fent arronsar el nas al PSC, però els socialistes valoren els esforços del cap de l'executiu. "La voluntat de Mas segueix sent integrar el PSC, però hi ha la sensació que ell és l'únic de CDC que ho vol", deia ahir un dirigent socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Efectivament, hi ha sectors de la direcció de CDC que no entenen per què Mas estava disposat a una nova trobada amb Navarro quan les diferències són tan clares. Així, la conversa per telèfon d'ahir va ser una solució salomònica per satisfer tothom. Els esforços del president duen el PSC a refermar-se a esgotar la negociació. Avui, el seu consell nacional aprovarà una resolució sobre el pacte fiscal. El text recorda les línies bàsiques de la seva proposta, però també faculta Navarro per negociar fins al final. No és un ultimàtum, recordava la cúpula, sinó un gest per visualitzar que el PSC no tira la tovallola ni es resigna a quedar arraconat amb el PP en un tema central. Si al final no hi ha acord, volen combatre ja ara la imatge que són ells els que han trencat la unitat.

ERC comença a confiar en Mas

"D'aquí a dimecres han de passar moltes coses", va afirmar a Catalunya Ràdio el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, que va opinar també que "la gent no pot quedar-se amb la idea que cada partit està enrocat en la seva posició". El moment clau serà dimarts, abans que acabi el termini per presentar esmenes a la proposta del Govern. Per Nadal, el problema és que a CiU "assimilin pacte fiscal a concert econòmic", una proposta que Madrid vetarà. I, si fos així, tem que CiU tingui la independència com a pla B. Un camí que, precisament, lliga amb l'estratègia d'ERC, que ja té fe en la possibilitat que el Govern es mantingui en el concert econòmic, una posició de la qual havien recelat sempre.

"L'experiència històrica demostrava que CiU no aguantaria", explica un líder republicà, que reconeix que "ara les circumstàncies poden ser diferents i sembla que té la intenció d'aguantar". Precisament la posició inflexible d'ERC és el que els socialistes veuen com el principal escull entre ells i el Govern. "Mas és un home de paraula i està atrapat en les promeses a Esquerra", lamenta un dirigent del PSC.

Als republicans, per contra, no els incomoda que el principal partit de l'oposició quedi fora del consens. Per ERC, el pacte fiscal ha de ser una demostració que "el país s'ho ha de fer tot sol", preveient un cop de porta fulminant de Mariano Rajoy, i s'acontenta amb un "acord amb CiU, ICV, els sindicats i la majoria d'empresaris" que més endavant ha de perseguir una fita més ambiciosa. "Ens hem d'entrenar", conclou el dirigent republicà.

ICV marca perfil social

Els ecosocialistes, però, no regalaran el vot i el seu secretari general, Joan Herrera, va avançar que defensaran tres esmenes. Principalment busquen reforçar la solidaritat del concert amb la resta de l'Estat i la garantia que els nous recursos es destinin a polítiques socials, eliminant la referència del document base del Govern a la llei d'estabilitat pressupostària. Si no s'accepten les aportacions, no descarten votar en contra d'alguns punts.

stats