EL NOU FINANÇAMENT
Política 23/05/2012

CiU i PSC negocien un pacte fiscal específic dins la Lofca

La reunió de Pere Navarro i Josep A. Duran i Lleida serveix per escenificar l'inici del desglaç entre CiU i PSC. Les dues formacions negocien que el pacte fiscal tingui un encaix diferenciat dins la Lofca.

Pere Martí
3 min
CiU i PSC negocien un pacte fiscal específic dins la Lofca

BARCELONA.El Govern i el PSC comencen a descongelar relacions de cara a aconseguir un consens pel pacte fiscal. El desglaç és lent, molt lent, i totes dues parts donen per fet que no hi haurà acord abans de la cimera de dimecres de la setmana que ve, però no descarten que n'hi pugui haver per al ple del Parlament del juliol. De moment ja hi va haver la setmana passada una reunió "tècnica" entre una delegació del Govern i una del PSC i ahir es van trobar Pere Navarro i Josep A. Duran i Lleida. Per ara, l'acord està lluny, però ja hi ha punts de trobada, com la possibilitat que el pacte fiscal català figuri com a especificitat dins la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), tal com passa amb els concerts econòmics d'Euskadi i Navarra i els règims especials de les Canàries, Ceuta i Melilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta possibilitat permetria que Catalunya quedés al marge del règim comú, tal com vol CiU, tot i que estaria dins la Lofca, com vol el PSC. Aquest acostament, confirmat a l'ARA per fonts negociadores de les dues parts, no significa que l'acord estigui encarrilat, però és un primer pas pel que fa a l'encaix jurídic del pacte fiscal. Les dues parts negocien aquest encaix jurídic i també el tema de la recaptació, en què hi ha més diferències. En aquest apartat, CiU i PSC coincideixen que cal retallar la solidaritat de Catalunya amb la resta de l'Estat. El primer secretari del PSC proposa reduir-la a la meitat, però CiU vol veure com es concreta això en la lletra petita i en el marc d'un canvi de model.

Discrepen en la clau de la caixa

L'element en què CiU i PSC encara estan més lluny és sobre l'organisme encarregat de recaptar els impostos dels catalans, que és la clau de volta del canvi de model. Els nacionalistes volen una agència tributària pròpia que permeti que la Generalitat tingui la clau de la caixa, mentre que els socialistes defensen, d'acord amb l'Estatut vigent, una agència mixta entre Catalunya i l'Estat, però que tingui presidència catalana, que seria l'encarregada de recaptar tots els impostos. En aquest punt la distància és total i és molt difícil trobar un punt mitjà, perquè la clau de la caixa només la pot tenir una administració: o l'Estat o la Generalitat.

Aquest inici de desglaç el va confirmar el portaveu del Govern, Francesc Homs, que va afirmar que les converses amb el PSC sobre el pacte fiscal comencen a orientar-se de manera positiva. Poca estona abans s'havia fet la trobada entre Navarro i Duran, que va servir per posar imatge a les converses, que, segons fonts socialistes, s'han accelerat per part del Govern des que el líder d'Unió va allargar la mà al PSC per sumar-se al consens del pacte fiscal en el discurs de clausura del congrés del seu partit, el 13 de maig. La reunió va durar poc més d'una hora, i a la sortida tot eren bones paraules, especialment del PSC cap a Duran, de qui Navarro va lloar la voluntat "sincera" de diàleg enfront de la posició "més tancada" de Mas. Navarro va demanar la presència del líder d'Unió a la cimera de dimecres de la setmana que ve.

Més diners i més poder

La reunió va servir per repassar quins temes poden "moure" les dues parts i quins seran més difícils, però tots dos coincideixen en un model que doni més diners a Catalunya i més poder sobre la caixa. En roda de premsa, el líder d'Unió va explicar que no busquen un pacte fiscal "com un instrument de confrontació, sinó com la voluntat d'intentar arribar a un acord que resolgui els problemes de finançament". En to conciliador, Duran va remarcar que hi ha acord "en la capacitat normativa total de la Generalitat, també que hem de contribuir en la quota de solidaritat", però va subratllar que "encara no hi ha acord suficient" sobre l'agència tributària.

El líder d'Unió va remarcar que cal dialogar fins a l'"últim instant" perquè "és molt important que el pacte fiscal estigui avalat pel màxim de forces polítiques", no només per una força "importantíssima" com el PSC, sinó també "si fos possible" pel PP. Tots dos van acordar tornar-se a veure abans de la cimera, però finalment no podrà ser per motius d'agenda de Duran.

stats