AUTOGOVERN

CiU evita que el Parlament porti al TC els decrets de salut i educació de Rajoy

La federació nacionalista afirma que primer vol esgotar la negociació amb el govern espanyol abans de recórrer les normes al Constitucional

Les crida a la rebel·lió autonòmica d'Artur Mas a les polítiques de Mariano Rajoy no han evitat que aquest dimecres el grup de CiU al Parlament hagi unit els seus vots als del PP per tal de frenar les peticions de PSC, ICV-EUiA i ERC d'enviar al Tribunal Constitucional els decrets del govern espanyol per establir ajustos en matèria de salut i educació. El Consell de Garanties Estatutàries veia inconstitucional limitar la sanitat pública als sensepapers i joves desocupats, així com la vulneració de l'autonomia financera en matèria de beques, entre altres aspectes de les dues retallades de Rajoy.

Els tres partits d'esquerres han rebut el suport de SI i C's en la seva petició, però la federació nacionalista ha justificat el seu vot contrari en la voluntat d'esgotar el procés de negociació abans de recórrer al TC. “Farem el mateix que feien vostès [el tripartit] quan estaven en el Govern, que és anunciar que volem recórrer determinades decisions de Madrid, i abans de recórrer-les formalment, obrir el període que es preveu en aquests casos, que és el període de diàleg amb el govern espanyol”, ha respost Artur Mas al president parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, durant la sessió de control del matí. La diputada de CiU Assumpció Laïlla ha aclarit igualment que “la negociació no substitueix un possible futur recurs”, atès que s'ha allargat el període de negociació abans d'esgotar la possibilitat d'anar al TC. Un dels aspectes que estan parlant els dos executius és el pagament a la Generalitat del cost de les intervencions de ciutadans d'altres comunitats autònomes a Catalunya.

El PSC i ICV-EUiA, però, temen que la negociació tan sols es limiti a l'àmbit competencial i que no es preservin els drets que reconeix la Constitució i l'Estatut i que, segons el Consell de Garanties Estatutàries, vulneren els dos decrets. “Ens preocupa la retallada de competències, però també la de drets”, ha afirmat la socialista Laia Bonet. L'ecosocialista Josep Vendrell ha denunciat que Madrid “centrifuga dèficit a les comunitats autònomes i en xucla competències”. Carme Capdevila (ERC), per la seva banda, afirma que la postura de CiU es justifica per “no molestar-se mútuament” i garantir així que Madrid no impugnarà l'euro per recepta del Govern. Finalment, la diputada popular Eva García ha tret pit del suport de CiU i ha afirmat que és un gest que demostra la tònica de l'actitud de la federació respecte l'actuació del govern espanyol: “la critiquen com a ploramiques i, a l'hora de la veritat, s'arronsa”.

D'aquesta manera, CiU i PP han frenat els recursos d'inconstitucionalitat als decrets de salut i educació. Els mateixos partits han vetat igualment la petició socialista de portar al TC la llei d'estabilitat pressupostària espanyola.

Més continguts de