CiU pren a SI la seva única alcaldia amb una moció de censura

La federació critica que el fins ara alcalde solidari, Jordi Fornas, estava ''enrocat'' en la política nacional

CiU ja governa Gallifa (Vallès Occidental) després de la moció de censura d'aquest dissabte que ha pres a Solidaritat per la Independència (SI) la seva única alcaldia. El nou alcalde és Mateu Sobregrau, que substitueix Jordi Fornas.

La moció és conseqüència de la dimissió d'un dels regidors de SI, que ha fet canviar les majories. Segons CiU, el consistori es feia difícil de governar. El nou alcalde també ha criticat que Fornas estigués ''enrocat'' en la política nacional. Fornas, per la seva banda, ho considera una mostra que CiU no ''vol caminar tant cap al procés de la independència''. El ple ha tingut un gran seguiment per part dels veïns, que s'han concentrat a les portes del consistori.

Jordi Fornas havia aconseguit l'alcaldia gràcies als tres regidors de la formació. Un, però, ha dimitit, i el sistema de llistes obertes que impera al municipi ha provocat que el següent regidor del poble sigui de CiU. Aquest fet ha canviat l'aritmètica municipal i, per això, des de CiU, s'ha volgut recuperar l'alcaldia.

Fornas ha estat al capdavant d'una moció de l'Associació de Municipis per la Independència a favor de la insubmissió fiscal. També ha declarat el municipi territori lliure i sobirà, que, segons l'alcalde sortint, podria permetre la independència més ràpidament. Fornas creu que això era obrir ''un front nou'' paral·lel al camí que segueixi el Parlament. Per això creu que CiU, amb aquesta moció, ha demostrat que ''no volen caminar tant cap al procés independentista i de l'estat propi''

L'alcalde entrant, Mateu Sobregrau, per contra, ha declarat que s'han alterat ''majories'' i per això, ha dit, ha calgut recórrer a la moció de censura. Desvincula la política independentista de Fornas d'aquesta decisió, i a més, dóna suport a algunes de les mesures que ha pres l'alcalde sortint, però critica que ha estat ''enrocat'' en la política nacional i reivindica que Gallifa ''necessita un alcalde''. En aquest sentit, Sobregrau considera que s'han desatès les qüestions locals, i que aquest és el motiu ''clau'' de la moció.

Desenes de persones donen suport a Fornas

El ple ha convocat també desenes de veïns de Gallifa, un poble de només 200 habitants, i d'altres poblacions d'arreu del territori. Majoritàriament s'han concentrat independentistes i simpatitzants de Solidaritat per la Independència, que han encoratjat Fornas amb crits d'''independència'' i ''fora la bandera espanyola'', i han criticat la gestió del grup convergent amb insults com ''venuts'', ''botiflers'' i ''traïdors''.

A la sortida, els crits en contra del grup municipal de CiU s'han repetit, i alguns dels seus simpatitzants han mantingut enfrontaments verbals amb simpatitzants de SI, justificant la decisió del grup i criticant la ''no-gestió'' de Fornas al capdavant del consistori. Mateu Sobregrau ha abandonat la Casa de la Vila enmig d'una cridòria i escortat pels Mossos d'Esquadra per evitar aldarulls.

El conflicte de la ''minibandera''

Jordi Fornas i l'Ajuntament de Gallifa ja van ser el centre d'atenció mediàtica quan va decidir penjar una bandera espanyola de petites dimensions, desafiant la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna. Fornas també va animar altres municipis a seguir aquesta iniciativa, així com a no contractar ni consumir cap producte espanyol per defensar els interessos de les empreses catalanes.


Més continguts de