Política 16/02/2015

CiU vol evitar que el pacte antijihadista consideri l'independentisme pacífic com a terrorisme

En les esmenes presentades també sol·licita que no s'aprovi la cadena perpètua revisable

Ara
2 min
La direcció de CiU s'ha reunit aquest dilluns per primer cop des de la votació diferenciada al Congrés

BarcelonaUn cop ha donat per tancar l'episodi del desencontre intern pel pacte antijihadista la setmana passada al Congrés, CiU està concentrada ara en negociar amb el PP i el PSOE les esmenes. El principal objectiu: evitar que l'independentisme pacífic quedi emmarcat en la categoria de terrorisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup que encapçala Josep Antoni Duran i Lleida al Congrés demana que l'article 573 de la proposició de llei inclogui que serà considerat delicte de terrorisme la subversió de l'ordre constitucional només quan es dugui a terme "a través de mitjans violents". CiU justifica que són els mitjans i no la finalitat" els que converteixen el terrorisme en un delicte i recorda que en un sistema democràtic "poden existir opcions polítiques que, de forma legítima i pacífica, defensin un canvi estructural o fins i tot total de l'ordre constitucional". I encara afegeix: "En democràcia no es criminalitzen finalitats polítiques, sinó –en el seu cas– les formes violentes en què aquestes es pretenguin aconseguir".

Tot plegat, una esmena que busca evitar que el procés independentista català pugui ser considerat com a terrorisme. L'esmena implica també la supressió de les referències a "suprimir o desestabilitzar greument el funcionament de les institucions polítiques o de les estructures econòmiques o socials de l'Estat o obligar als poders públics a realitzar un acte o abstenir-se de fer-lo" perquè les considera d'un alt grau "d'indeterminació" que pot ser contrari als principis de legalitat penal.

CiU també dedica una de les esmenes a sol·licitar que la modificació del codi penal no inclogui la presó permanent revisable en considerar-lo "un concepte de difícil encaix en la Constitució" i un terme "clarament imprecís que pot suposar una vulneració del principi de seguretat jurídica". Per contra, demanen que es mantingui la pena de 20 a 30 anys prevista en el codi penal vigent per als delictes de terrorisme.

Pel que fa a les penes de presó de dos a cinc anys per algunes de les accions que es realitzen a través d'internet i les xarxes socials, CiU sol·licita que per no vulnerar l'exercici de la llibertat d'informació es circumscrigui a qui "adquireixi o tingui en el seu poder documents o altre material" adreçats a "incitar a la incorporació a una organització o grup terrorista" amb la finalitat de "capacitar-se per cometre alguns dels delictes tipificats" en aquest capítol.

Dijous és la data límit per negociar amb PP i PSOE la incorporació d'esmenes a la proposició de llei per canviar el codi penal abans de la votació.

stats