Política 06/03/2012

El Govern demanarà a Madrid que ampliï el sostre de dèficit a l'1,7%

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, farà arribar la petició al ministre Montoro aquest dimarts, durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera

Efe
2 min
EL PRIMER DE MONTORO Cristóbal Montoro va 
 Presidir ahir el seu primer Consell de Política Fiscal i Financera com a ministre d'Hisenda.

BarcelonaEl conseller d'Economia català, Andreu Mas-Colell, demanarà aquest dimarts que s'ampliï el sostre de dèficit autonòmic en la mateixa proporció que el marge extra que dóna el govern central, fet que representaria elevar la xifra prop d'un 1,7% del PIB català, han explicat a Efe fonts del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern i les comunitats autònomes abordaran a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera el nou objectiu de dèficit per a aquest any i el mecanisme extraordinari de finançament per al pagament a proveïdors, entre altres qüestions.

Aquesta trobada, que estarà presidida pel ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, arriba després que el consell de ministres donés el vistiplau a un sostre de dèficit per a les autonomies del 1,5% del PIB el 2012, en comptes de l'1,3% previst en els pressupostos de la Generalitat per a aquest any.

Montoro ha mostrar la seva confiança que cap autonomia demanarà que es "relaxi" l'objectiu de dèficit, però la Generalitat de Catalunya sí que pensa reclamar al govern espanyol que li doni almenys el mateix marge extra de dèficit que s'ha concedit el mateix executiu central, un 4%, enfront del 3,2% previst en principi.

Fonts de la Generalitat han assenyalat que no seria just que el govern central es concedeixi "més marge" de dèficit i en canvi negui a Catalunya donar-se com a mínim el mateix marge per flexibilitzar l'objectiu de dèficit per a aquest any.

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, havia exigit aquest dilluns al govern de Mariano Rajoy que s'ampliï el marge de dèficit per a Catalunya per al 2012: que passi de l'1,3% del PIB català fins a almenys un percentatge pròxim a l'1,8%.

El govern espanyol ha fixat un objectiu de dèficit per a les autonomies de l'1,5% per al 2012, només dues dècimes superior a l'1,3% establert inicialment. En canvi, per a l'administració general de l'Estat serà del 4%, 8 dècimes per sobre del 3,2% previst inicialment. Els ajuntaments continuen en el 0,3%, igual al previst.

Per Pujol, no té "cap lògica" que el govern espanyol s'autoatorgui "més marge per fer una mica més de dèficit" i en canvi "no permeti" a Catalunya donar-se com a mínim el mateix marge per flexibilitzar l'objectiu de dèficit per a aquest any.

stats