Política 25/06/2011

CiU recupera 'in extremis' el seu 15è regidor a Barcelona però el PP estudia anar al TC

3 min

BarcelonaEl grup municipal de CiU a Barcelona, liderat per Xavier Trias, ha recuperat in extremis el seu regidor número 15 i torna a deixar el PP d'Alberto Fernández Díaz en 8, encara que els populars no es donen per vençuts i estan disposats a acudir en última instància al Tribunal Constitucional (TC).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La disputa d'aquest regidor, que des de les eleccions municipals del 22 de maig ja ha canviat diverses vegades de mans, va camí de convertir-se en un dels fulletons polítics més rocambolescos, amb moltes possibilitats d'acabar a la taula del TC.

Aquest dimarts va transcendir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'havia pronunciat a favor del PP en el recurs que els populars van presentar sobre uns vots anul·lats a les eleccions del 22 de maig, cosa que concedia al grup d'Alberto Fernández Díaz un novè regidor, en detriment de CiU, que es quedava en 14.

No obstant això, a les cinc en punt de la tarda, Trias ha anunciat eufòric des del seu compte a Twitter que el TSJC havia dictat un "acte d'aclariment" a la seva sentència, que invalidava 3 vots del PP i tornava a capgirar la situació, tornant a CiU el quinzè regidor.

Poc després, CiU ha emès un comunicat en el qual es felicita de la decisió del TSJC de "corregir" la sentència notificada aquest dimarts passat i anul·lar tres vots validats en primera instància, "per error material", a favor del PP.

CiU va presentar ahir davant el TSJC un escrit d'aclariment pels "diversos errors materials detectats" en la sentència del 20 de juny, que permetia atribuir al PP el seu novè regidor.

En concret, segons CiU, la sentència validava un total de sis paperetes nul·les procedents del recompte de les taules electorals 9-24-U, 10-109-U i 10-111-U, "malgrat que el PP no les havia reclamades", cosa que neguen els populars.

En el seu escrit d'aclariment, CiU feia constar que s'havia produït un "error material" atès que "la sentència no pot validar allò que no ha estat mai reclamat pel recurrent".

A més, a la mesa electoral 10-82-U es declarava vàlid un vot que contenia l'ordre numèric de la candidatura titllat, en contra del criteri de la sentència que declara nuls pel mateix motiu diversos sufragis.

Joaquim Forn, futur primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i número dos en la candidatura de Trias, després de conèixer l'acte d'aclariment difós per la secció quarta de la sala contenciosa Administrativa del TSJC, s'ha mostrat "satisfet" per la decisió judicial.

Aquest matí, CiU ja havia registrat davant el TC un recurs d'empara, pel que pogués passar, i ara es reserva el dret a decidir els pròxims dies la retirada d'aquest recurs.

Tot depèn del que passi en les pròximes hores i dels pròxims moviments que facin els populars: fonts del PP català han precisat a Efe que el seu partit està ara mateix "a dos vots" d'obtenir el novè regidor.

Aquestes fonts subratllen que el TSJC ha canviat el seu criteri i per això presentaran demà per escrit un aclariment perquè el tribunal aclareixi per què ha interpretat una sentència ferma.

En cas que el TSJC no mantingui la seva posició inicial, que donava la raó al PPC, aquestes fonts apunten que acudiran al Tribunal Constitucional.

L'Ajuntament de Barcelona no va poder constituir-se el passat 11 de juny perquè la presentació del recurs contenciós electoral del PP de Catalunya va obligar a ajornar-lo 20 dies, fins a l'1 de juliol, data que, de tota manera, no es veurà alterada per la batalla jurídica que segueixen lliurant populars i convergents.

stats