Política 23/05/2011

CiU buscarà un gest de l'oposició per aplanar la investidura de Trias

D'aquesta manera esperen l'abstenció d'algun grup que ajudi a fer alcalde la candidatura més votada

Efe
2 min
El futur alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a la porta de l'ajuntament

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Convergència i Unió iniciarà aviat els seus contactes formals amb el PSC, PP, ICV i Unitat per Barcelona, amb la intenció que no presentin candidat a l'alcaldia de Barcelona i optin així per l'abstenció, per aplanar simbòlicament la investidura de Xavier Trias, han explicat a Efe fonts nacionalistes. Després de la ressaca electoral d'ahir a la nit, que va encimbellar virtualment Trias com a futur alcalde, en obtenir 15 regidors davant els 11 de la candidatura socialista de Jordi Hereu, avui ha estat un dia de ressaca a les files convergents i amb prou feines hi ha hagut temps per iniciar els contactes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trias s'ha passat bona part de la jornada atenent els mitjans de comunicació, però a partir de demà podrà començar a explorar amb la resta de líders municipals les possibilitats d'entesa amb vista a aquest mandat. Per quan Trias es reuneixi, dimecres que ve, amb el seu equip municipal, podrà començar a definir l'estratègia negociadora de cara a la investidura prevista per a l'11 de juny.

Una de les possibilitats a explorar és que, en la investidura, Hereu no presenti candidatura i els regidors socialistes per tant s'abstinguin en la votació, un gest simbòlic que Trias no necessita per ser alcalde però que aplanaria, a nivell d'imatge, la seva arribada a l'alcaldia.

CiU veu difícil convèncer ICV que faci el mateix, però no descarta que el PP i Unitat per Barcelona sí s'abstinguin, encara que fins i tot en el cas que cada partit votés el seu propi candidat Trias acabaria sent l'alcalde, perquè ningú podria sumar majoria absoluta de 21 regidors i per tant seria nomenat el candidat de la força més votada. Queda per veure fins a quin punt Trias podrà trobar un soci més o menys estable per governar sense excessius sobresalts els pròxims quatre anys.

A l'hora de buscar un intercanvi de cromos, CiU comptarà amb diverses cartes negociadores -presidències de comissions municipals, gerències i regidories de districte, per exemple-, i és que, a més de ser conscient que no té la majoria absoluta, Trias vol "allargar la mà" a l'oposició, sense acaparar CiU tots els càrrecs. En campanya, Trias es va comprometre a nomenar com a regidor de cada districte un representant de la força majoritària, però segons que han puntualitzat fonts de CiU això no implica que tots els districtes on ha vençut el PSC estiguin comandats per un socialista. Si en algun districte el PSC és la primera força però hi ha altres majories possibles, CiU no descarta situar un regidor no socialista.

stats