POLÍTICA
Política 24/06/2012

CiU replica a Navarro que "en cap cas" sacrificarà el suport d'ERC per incorporar el PSC

El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Ramon Espadaler, demana al líder dels socialistes que no plantegi la qüestió del pacte fiscal en termes d'exclusivitat i planteja el concert econòmic cooperatiu de l'Estatut del 2005 com a possible punt de trobada

Ara
2 min

BarcelonaL'advertiment del líder del PSC, Pere Navarro, en una entrevista a l'ARA en què instava CiU a triar entre els socialistes i ERC pel pacte fiscal, ja ha rebut resposta des del principal partit del Parlament. El portaveu adjunt de CiU a la cambra catalana, Ramon Espadaler, ha advertit Navarro que "en cap cas" la federació sacrificarà el suport d'ERC al pacte fiscal en la línia del concert econòmic per rebaixar la proposta catalana prou com perquè s'hi incorpori el PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Catalunya Informació, Espadaler, però, ha optat pel to conciliador i ha fet una crida al PSC perquè no plantegi el seu eventual suport en termes d'exclusivitat i tacticisme polític, perquè és una qüestió que "transcendeix la legislatura" i té dimensió estructural, de país. Després d'insistir que el consens que ja hi ha al Parlament entre CiU, ICV-EUiA i ERC entorn al concert econòmic "no s'ha d'aigualir".

L'acord de 2005, possible punt de trobada

Pel portaveu adjunt de CiU al Parlament, encara hi ha marge per incorporar els socialistes a l'acord sempre que no es plantegi en termes d'exclusivitat. Així, per Espadaler, un dels possibles punts de trobada entorn al qual es poden trobar totes les formacions catalanistes podria ser el concert econòmic cooperatiu que incloïa l'Estatut del 30 de setembre de 2005, retallat després a Madrid. De fet, aquest acord ja l'ha reivindicat sovint ICV-EUiA com la possible formula per a l'acord unitari del catalanisme polític.

"Per nosaltres seria fàcil dir-li al PSC que triï entre Catalunya o el PSOE", ha alertat Espadaler, que ha insistit que amb el pacte fiscal, com amb la llengua, "ens juguem el país". Precisament, i entorn als atacs del PP a la llengua, el portaveu adjunt de CIU a la cambra catalana ha advertit que a la federació "se li fa difícil" seguir en l'escenari d'acord amb el PP en matèria pressupostària mentre els populars ataquen la llengua allà on governen.

"Sorprès" per la candidatura alternativa al Consell Nacional

Espadaler també ha mostrat la seva "sorpresa" per la candidatura alternativa a la seva que ha presentat Assumpció Laïlla per a la presidència del Consell Nacional. La primera decisió transcendent després del congrés que es va celebrar el maig. "No m'hauria sorprès si vingués de les files de Josep Maria Vila d'Abadal", però no s'ho esperava d'algú que es va integrar en el comitè de govern de la mà de Duran juntament amb el sobiranista Antoni Castellà i altres dirigents del seu sector. És el primer moviment visible d'aquest bàndol democristià, sobiranista i que aspira a prendre el control del partit el dia que Duran decideixi deixar la direcció.

stats