POLÍTICA
Política 11/03/2011

CiU insinua que no tornarà a plantejar la renegociació de traspassos fins que hi hagi nou govern a Madrid

Diu que no renuncia a tornar a plantejar la renegociació de traspassos malgrat el cop de porta de Madrid, però no concreta amb quines eines pensa pressionar per no tornar a rebre un no rotund per resposta. Acusa el PSC de fer oposició per fer contents els quadres territorials

Marc Colomer
2 min
Jordi Turull, durant la roda de premsa

BarcelonaEl portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha assegurat aquest divendres que CiU no es dóna per vençuda i pensa tornar a plantejar la renegociació de traspassos del tripartit malgrat el cop de porta que va rebre ahir del vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves. Això sí, no ha concretat quan ho pensa fer, però ha insinuat que ja s'haurà de plantejar amb un altre govern, perquè veuen el de Zapatero "a les acaballes" i "amb altres coses al cap".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, tampoc ha concretat quines eines pensa fer servir per forçar l'Estat a obrir un meló que ahir ja va deixar ben clar que no pensa obrir. En aquest sentit, ha desvinculat la dinàmica del grup parlamentari de CiU a Madrid d'aquesta qüestió, o, el que és el mateix, de moment no pensen a condicionar votacions al Congrés al fet que el govern de l'Estat s'avingui a renegociar traspassos com el de Rodalies.

"Doble joc" amb voluntat "tacticista" del PSC

Turull ha comparegut en roda de premsa per respondre a l'enduriment del discurs del PSC els últims dies contra les retallades del Govern per la reclamació d'alcaldes del partit en aquet sentit. Els ha reclamat "lleialtat institucional" i que deixin aquest model d'oposició "per fer contents els quadres territorials" per retornar al discurs de partit d'oposició amb voluntat de govern.

No s'ha estat de carregar contra l'exconsellera de Salut, la socialista Marina Geli. L'ha acusat "d'intoxicar" i "enganyar" dient que el Govern de CiU no executa hospitals compromesos, quan en realitat, segons ell, es tracta de centres sanitaris que el tripartit es va comprometre a tenir acabats el 2010 i ni tan sols estan començats. A més, ha recordat que és el govern de Madrid amb els vots dels 25 diputats del PSC qui exigeix retallades, mentre el PSC a Catalunya exigeix més despesa social, en el que veu com un clar "doble joc" dels socialistes. I si el PSC deia avui que l'agència de qualificació del deute Moody's ha rebaixat la qualificació del deute català per l'alarmisme que ha fet el Govern, Turull ha respost que "no en tenen ni idea", perquè "Moody's es basa en números i informes, no en estats d'opinió". Ara bé, ha assegurat que tot plegat no impedirà que CiU plantegi al PSC, com també a la resta de grups, la negociació dels pressupostos del 2011. "Hi ha voluntat d'entendre'ns amb tothom". CiU no té majoria al Parlament, i ja ha activat la geometria variable en el seu estil més pur.

stats